Sjajna uvertira za EP: Mladi košarkaši oba puta bolji od Srbije, istakli se Vučeljić i Bogavac

Mlada košarkaška reprezentacija Crne Gore. Foto: KSCG

Mlada košarkaška reprezentacija Crne Gore oba puta u Podgorici pobijedila je selekciju Srbije u sklopu priprema za Evropsko prvenstvo.

Sastav Dušana Dubljevića prvi susret riješio je u svoju korist – 85:74. Suparnik je samo na startu vodio (0:2), a onda je naša reprezentacija preuzela konce utakmice te serijom 13:0 stigla do 19 poena prednosti (76:57) i na kraju slavila.

Zoran Vučeljić je bio najefikasniji sa 16 poena, dok je Fedor Žugić ubacio 10.

Nakon toga dvije selekcije odigrali su još jedan pripremni duel, koji je bio puno dramatičniji od prvog. Crna Gora imala je ogromnih 25 poena prednosti (43:18), ali se Srbija vratila u utakmicu, pa je pobjednik odlučen u samom finišu.

Ponovo je u centru pažnje bio Vučeljić, koji je pogodio iz kontre, a Lazar Vukčević potom ubacio jedno slobodno bacanje za novi trijumf – 80:78.

Luka Bogavac postigao je 18 poena, David Mirković 14, Đorđe Jovanović 13, a Lazar Radetić meč je završio sa 10 poena.

Podsjetimo, Crna Gora na Evropskom prvenstvu brani bronzu osvojenu prošle godine u Podgorici, gdje je u utakmici za treće mjesto savladala Izrael (86:77), dok je prvak postala Španija trijumfom nad Litvanijom (69:61).

Predstojeće 25. Evropsko prvenstvo igra se od 8. do 16. jula u grčkom Iraklionu. Crna Gora je u grupi B i igraće protiv šampiona Španije (8. jula), Estonije (9. jula) i upravo Srbije (10. jula).

Španija, Grčka i Srbija su u ovoj konkurenciji najtrofejnije reprezentacija sa po tri titule. Litvanija, Izrael, Italija, Slovenija i nekadašnja selekcija Srbije i Crne Gore po dva puta su bili šampioni kontinenta, dok su Francuska, Turska, Bjelorusija i Rusija po jednom osvajale takmičenje.