Mornar na dnu Jadrana – Panteri osvojili Bar

Detalj sa meča u Topolici, FOTO: ABA liga
Detalj sa meča u Topolici, FOTO: ABA liga

U derbiju davljenika ABA lige radovali su se gosti – košarkaši FMP-a pobijedili su ekipu Mornara u Baru rezultatom 77:75. Kriza ekipe Mihaila Pavićevića se produbila, osmi je ovo poraz u regionalnom takmičenju za Barane, kada se gledaju sva takmičenja čak dvanaesti!

Tokom uvodnih deset minuta potpuno izjednačena košarka, rezultatska klackalica nije prelazila +2 u korist jednog od dva tima, što najbolje potvrđuje i rezultat nakon prvog kvartala – 19:19.

U nastavku se razigrao Mornar, pa se poenima Taja Volera, Uroša Lukovića i Dan Martina u dva navrata odvojio na +7, ali odmah je uslijedio odgovor gostiju iz Železnika – Kajl Foster i Nejt Votson poravnali su na 30:30. Razlagio je trojkom Entoni Luis domaću publiku, ali ostali su budni Panteri pa je nakon 20 minuta aktivne igre u Topolici bilo 41:41.

Izjednačen rezultat bio je praktično do sredine treće četvrtine, a onda je uslijedila serija Pantera 11:0 koji su se realizacijama Alekse Stepanovića, Uga Besona, Ranka Simovića i Nejta Votsona odvojili na osjetljivih 52:61 pred odlučujućih deset minuta.

Zategli su Barani odbrani, zahvaljujući blokadom iskusnog Lukovića, a to je na drugoj strani parketa znao da iskoristi Markus Veders – prvo trojkom, a potom i polaganjem nakon što se požrtvovano izborio za poziciju – prepolovio je Mornar prednost FMP-a pa je na pet minuta prije kraja bilo 66:69. Potpuno se uključila u meč i publika u Topolici nakon što je Milić Starovlah izborio tri slobodnja bacanja i sva tri valorizovao za 69:69. Kratko je grad pod Rumijom umirio Votson zakucavanjem jednom rukom, ali ponovo se uzburkao Bar kada je Dvajt Marej pogodio za preokret – 72: 71 na 3:40 do kraja utakmice!

Slučajno je FMP došao do poena nakon tajm-auta, crtao je trener gostiju Stevan Mijović akciju, Francuz Beson je tražio asistenciju, ali je lopta nakon njegovog pasa prošla kroz obruč. U napadu su srljali Barani, prije svih Veders i Marej, pa u posljednjoj sekundi nijesu uspjeli da stignu do trijumfa.

Kod Mornara je najviše poena dao Veders – 18, dok se u pobjedničkom timu istakao Vojislav Stojanović čak 22 poena.

Standings provided by Sofascore