Nakon fudbala i košarka: Mundobasket 2027. u Kataru

Foto: FIBA

Fudbalsko je bilo organizovano perfektno, a sada ćemo Svjetsko prvenstvo i u košarci gledati na Bliskom istoku. Fiba je na odboru u Manili (gdje je za sjutra zakazan žrijeb za predstojeće prvenstvo) odlučila – Mundobasket 2027. godine igraće se u Kataru.

Kako se može pročitati na sajtu krovne košarkaške organizacije, Centralni odbor bio je impresioniran ponudom, a posebno elementima kada je riječ o rasporedu turnira.

Kao glavne prednosti, izdvojena je avio konekcija Dohe sa većinom potencijalnih zemalja učesnica, a nedavno izgrađena mreža metroa i javnog prevoza koji su se koristili tokom Mundijala povezuje cijeli grad.

Centralni odbor bio je impresioniran ponudom saveza Katara. Želio bih da im čestitam u ime odbora na kvalitetnom poslu koji su obavili. Veoma sam srećan što smo Kataru dodijelili organizaciju Svjetskog prvenstva 2027. godine. Nećemo samo uživati na prvenstvu, već tokom cijelih kvalifikacija. Jer znamo koliko su one zanimljive.“, rekao je predsjednik Fibe, Haman Niang.

Utakmice će se igrati u jednom gradu, što će biti olakšavajuća okolnost za navijače koji neće morati da putuju iz zemlje u zemlju, a sav sadržaj koji će se koristiti je već izgrađen i spreman.

Biće ovo prvi put da se Mundobasket igra u ovom dijelu planete, pa čelnici Fibe nijesu krili zadovoljstvo.

Uvjereni smo da će ovaj događaj biti jedan od najkvalitetnijih na terenu i van njega. Izvešće ga tim koji je veoma vješt i iskusan kada je u pitanju organizacija velikih sportskih događaja. Imati sve selekcije u jednom gradu predstavlja jedinstvenu priliku za navijače, moći će uživo da isprate najveći broj utakmica nego na bilo kom Mundobasketu u posljednjih 20 godina“, istakao je Andreas Zaklis, generalni sekretar Fibe.

Indonezija, Japan, Filipini ove, pa za četiri godine – Katar.