Naše djevojke u trećem šeširu kvalifikacija za Eurobasket 2025.

Foto: FIBA

Košarkašice Crna Gora će se na žrijebu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2025. godine, koji će se održati 19. septembra, naći u trećem šeširu.

Za plasman na šampionat koji će po prvi put biti održan u četiri zemlje (Njemačka, Italija, Češka, Grčka) boriće se 32 reprezentacije. U prvom šeširu su: Srbija, Španija, Belgija, Francuska. Drugi šešir čine: Turska, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Velika Britanija. Pored naših košakrašica u trećem šeširu su Slovenija, Švedska i Slovačka. Letonija, Ukrajina, Hrvatska i Poljska su u četvrtom šeširu. Litvanija, Portugal, Izrael i Holandija su u petoj kategoriji. U šestom šeširu su Rumunija, Danska, Bugarska i Švajcarska. Sedmu grupu po rejtingu čine: Island, Finska, Luksemburg i Estonija. Na dnu su: Sjeverna Makedonija, Irska, Austrija, Azerbejdžan.

Kvalifikacioni prozori su na programu 9. i 12. novembra 2023. godine, odnosno 7. i 10. novembra 2024. te 6. i 9. februara 2025. godine.

Procedura je takva da će ekipe iz prvog šešira biti žrijebane u grupe A, C, E i G sa ekipama iz četvrtog, petog i osmog šešira, dok će drugi, treći, šesti i sedmi šešir oformiti kvalifikacione grupe B, D, F i H.

Pobjednici grupa i četiri najbolje drugoplasirane ekipe izboriće plasman na Evropsko prvenstvo. Organizatori Italija, Grčka, Češka i Njemačka će igrati u posebnoj grupi, van konkurencije.

Foto: FIBA

Ovakav sistem žrijeba znači da se izabranice Jelene Škerović u kvalifikacijama ne mogu sresti sa Srbijom, Španijom, Belgijom, Francuskom, Slovenijom, Švedskom, Slovačkom, Letonijom, Ukrajinom, Hrvatskom, Poljskom, Litvanijom, Portugalom, Izraelom, Holandijom, Sjevernom Makedonijom, Irskom, Austrijom i Azerbejdžanom.

Potencijalni rivali Crvenih su: Turska, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Velika Britanija, Rumunija, Danska, Bugarska, Švajcarska, Island, Finska, Luksemburg i Estonija.