Neka ovog ljeta suze zamijeni radost: Kadetkinje počele pripreme za Evrobasket B divizije u Podgorici

Foto: KSCG

Crnogorske kadetkinje i ove godine će pred domaćim navijačima igrati Evrobasket B divizije. Prošlog ljeta je malo nedostajalo da se nađu u elitnom rangu. Na startu takmičenja su iznenadile favorizovanu Tursku, koja je kasnije igrala finale sa Srbijom i napredovala u A diviziju. Ipak, jedan loš dan i poraz od Bugarske učinili su da naše djevojke ne odu u četvrtfinalu već u mečeve za plasman. Sa samo jednim porazom su izabranice Petra Stojanovića završile turnir, a bile su daleko od medalje što je potvrdilo surovost sporta.

Pamtim i dalje suze crnogorskih djevojčica od kojih su neke uveliko prisutne na seniorskoj sceni, pojedine pokazaju veliki talenat. Valjda će se ovog ljeta sve vratiti na radost i sreću.

Stojanović je danas u Podgorici izvršio prozivku, pripreme za šampionat koji će krenuti 10. avgusta počinju večeras u Glavnom gradu.

“Iskreno, jedva smo čekali da počnemo. Opet je prvenstvo u našoj zemlji i motiv više da damo maksimum. Generalno i kroz WABA ligu i neke druge turnire, naše djevojke su navikle da igraju pred domaćim navijačima i to neće biti dodatan pritisak. Nadamo se da će biti ispunjene tribine i tako nam dati dodatan vjetar u leđa, da ostavimo srce na terenu”, istakao je selektor Stojanović.

Stojanović (foto: FIBA)

Na spisku su: Sanja Akšam (Crvena Zvezda), Jelena Bulajić (Budućnost), Anđela Rakočević (Dečić), Vanja Kaluđerović (Lovćen), Anđela Rondović (Trebjesa), Marija Dutina (Budućnost), Anastasija Kasalica (Trebjesa), Ksenija Nišavić (Dečić), Nađa Dubljević (Trebjesa), Marija Sekulović (Budućnost), Janja Dragišić (Budućnost), Maša Praščevic (Sea Stars), Ljube Andrić (Primorje), Valentina Vrcan (Sea Stars), Katarina Radulović (Sea Stars) i Mila Kovačević (Sea Stars).

Dosta igračica je ove godine igralo regionalnu ligu do 17 i do 15 godina, što je lijepo iskustvo za njih. Dosta njih je igralo prošle godine za selekciju do 16 godina, tako da sigurno imamo iskustva. Daćemo sve od sebe, ne želim da košarkašicama namećem pritisak, ali definitivno imamo talentovanu ekipu, koja je prošle godine odradila čitav ovaj ciklus, pa vjerujem da možemo da ostavimo jako lijep utisak”, kazao je Stojanović.

Bulajić (foto: FIBA)

Dogovoreno je i osam prijateljskih utakmica, koje će dati i jasnu sliku forme. Dva meča su planirana sa selekcijom Hrvatske 13. i 14. jula, 20. i 21. rival će biti Bosna i Hercegovina, a 26. 27. i 29. Izrael. Na kraju 4. avgusta je zakazan duel sa Švajcarskom.

Dragišić (foto: FIBA)

Crnogorska selekcija je u grupi B Evropskog šampionata B divizije, a rivali su BugarskaIrska, Švedska i Kipar.