Novo buđenje kamenog diva

Foto: Dejan Lopičić/LOB SPORT

Od povratka njegove partije oduševljavaju cijeli region. Sve je krenulo u ABA Superkupu kada je proglašen za MVP-ja, a sve se nastavilo u prvih deset mečeva regionalnog takmičenja. Jednostavno blista, puca od samopouzdanja, igra na vrhunskom nivou i najbolji je igrač SC Derbija. Da, u pitanju je Kenan Kamenjaš, div iz Vareša kod Zenice.

Sa nevjerovatnom energijom igra centar reprezentacije Bosne i Hercegovine, podsjeća na partije iz Sparsa koje su ga preporučile Studentima. Ove sezone prosječno na terenu provodi 28 minuta i bilježi skoro pa dabl-dabl u prosjeku – 15 poena i 9,7 skokova. Osim na prvom, na svakom je imao dvocifren poenterski učinak, a pamti se partija protiv Borca kada je upisao 16 poena i čak 20 skokova.

Nakon svega što smo vidjeli od Kenana na startu ove sezone, pitanje koje se provlači kroz crnogorsku javnost kojoj je magična igra pod obručima pri srcu – šta se dešavalo sa popularnim Kamenim dok je bio član većeg kluba iz glavnog grada – Budućnosti.

U svojoj prvoj sezoni u SC Derbiju je zablistao, bio je jedan od najboljih igrača Studenata sa 14,3 poena i 8,4 skokova po meču za nešto više od 27 minuta prosječno na parketu. Dobijao je prostor kod Andreja Žakelja koji je vjerovao u njega, a bio je uvijek prva opcija na poziciji centra. Prelazak u Budućnost Voli, koju je tog ljeta preuzeo Vladimir Jovanović, kao da je poremetio Kamenjaša. Očekivali su svi da nastavi u istom ritmu gdje je stao u dresu SC Derbija, ali to nije bio slučaj. Tek na momente je 23-godišnji centar pokazivao zbog čega je doveden.

Da li je za tako nešto zaslužan trener pod čijom je palicom kompletna ekipa lutala tokom čitave sezone koja je završena neslavno? Da li su “težina” dresa, veliki pritisak i mnovo veća očekivanja, uticali na to da Plavi ne dobiju pravog kamenog diva, tek, Kenan je ostao “dužan” podgoričkoj publici kojoj je plava boja u srcu.

Ono što je takođe činjenica je i da Kamenjaš nije iskorišćen na pravi način, bio je rezervna opcija iza problematičnog Alfe Kabe. I kod Jovanovića i kod Petra Mijovića koji je preuzeo ekipu u finišu sezone. U SC Derbiju je potpuno obrnuta situacija – Kenan je prvi centar, ima prednost ispred Tomislava Ivišića i Vasilija Baćovića, a povjerenje koje mu je davao Žakelj, a u posljednja dva meča i novi Dejan Jakara vraća na pravi način – vrhunskim partijama na parketu.

Poređenja radi, u sezoni 2022/23 Kamenjaš je odigrao 23 utakmice u ABA ligi, prosječno je na terenu bio 11,6 (premalo u odnosu na SC Derbi), a prosječno je bilježio šest poena i 3,5 skokova po meču. Dvocifreni učinak imao je na samo četiri meča (ove je već na devet).

Kakav je borac i sa koliko energije igra možda najbolje pokazuje i novembar prošle godine kada je u dresu nacionalnog tima igrao povrijeđen protiv Francuske. Naime, Kamenjašu je na zagrijavanju napukla kost u palcu lijeve ruke, ali je on odlučio da igra postigao je 20 poena, ali je sve rezultiralo pauzom od mjesec dana.

Nakon kraja, ovog ljeta je odlučio da se vrati u SC Derbi, a bio je to pun pogodak. Kameni div se probudio, na njegovim krilima Studenti su osvojili Superkup (bio je MVP sa 11 poena i 8,7 skokova prosječno) , sjajno su otvorili sezonu i sanjaju nove sjajne rezultate…

Standings provided by Sofascore