NIKOLA VUČEVIĆ

“Odmarao bih sa porodicom i ne bih bio ovdje da mislim da ne možemo da se kvalifikujemo za Pariz”

Vučević ubjedljivo najbolji u našem timu, Foto: FIBA
Vučević ubjedljivo najbolji u našem timu, Foto: FIBA

Braća Gasol, Garbahoza, Novicki, Parker, Adetokunbo, Dončić… To je kroz istoriju bio spisak NBA igrača koji su i pored napornih sezona uvijek bili tu kada je potrebno da pomognu svojoj domovini. Na istoj listi, ako se izuzme jedno ljeto kada nije bio na istim talasnim dužinama sa tadašnjim selektorom Lukom Pavićevim, nalazi se i crnogorski as, Nikola Vučević.

Iako je u godinama kada bi trebao da se pazi, da otkaže neku akciju a da niko nema pravo da mu zamjeri, tridesettrogodišnji Baranin je među prvima došao na okupljanje reprezentacije Crne Gore za pripreme za olimpijske kvalifikacije, koje će se od 2. do 7. jula održati u Rigi.

>>> “Nejasno mi je da ne dođeš da se boriš za OI, ako pojedinci budu samo čekali svoj red – neće ga dočekati”

Predstavnicima medija je popularni Vuč otkrio i da uopše nije pravio pauzu već se trudio da obaveze u nacionalnom timu dočeka u optimalnoj formi.

Radio sam odmah nakon završene sezone, dosta individualno, jer teško je naći sada igrače da se igra protiv njih ili pet na pet, ali imao sam priliku da igram i tako, jer sam u Beogradu treniraosa Dinamikom, a ovdje sa Podgoricom, tako da sam potpuno spreman“, otkrio je Vučević koji je sezonu sa Čikagom završio 20. aprila.

Cilj u Rigi je jasan. Prvo treba zauzezi jedno od prva dva mjesta u gupi sa Kamerunom i Brazilom, a zatim u konkurenciji Letonije, Gruzije i Filipina pojuriti vizu za Pariz.

Mislim da je ovo jedinstvena prilika za nas, nakon dobro odrađenog Svjetskog prvenstva. Turnir je sam po sebi veoma težak i jedinstven, gdje od šest timova samo pobjednik ide u Pariz. Neće biti lako, Letonija kao domaćin je možda favorit, ali svaka reprezentacija vidi svoju šansu. Brazil i Gruzija su veoma jaki, Kamerun i Filipini su dobri, tako da na ovakvim turnirima nema lakih rivala i svaka utakmica je bitna. Ali, mi smo došli sa željom da se kvalifikujemo i vjerujemo da možemo“.

Foto: FIBA

U sastavu naše reprezentacije neće biti Bojana Dubljevića, Nemanje Radovića, Nikole Ivanovića, Vladimira Mihailovića i Marka Todorovića, dok nastup otkazali Fedor Žugić i Jovan Kljajić, a ovu reprezentativni akciju preskočiće naturalizovani Amerikanac Džona Radebo, te povrijeđeni Zoran Nikolić.

Ekipa je dosta drugačija od Svjetskog prvenstva, nedostaje zbog povreda nekoliko iskusnih igrača, ali to treba gledati na način da je ovo šansa za neke mlađe, koji će nastupiti prvi put na nekim značajnim mečevima i sigurno da će oni donijeti određenu motivaciju i energiju“.

Reprezentacija Crne Gore pripreme će odraditi u Podgorici, a 24.juna otputovaće za Atinu. Na Akropolis kupu će joj rivali biti Grčka i Bahami. Već 30. juna naša selekcije putuje za Rigu.

Kratke su pripreme, ali nastojaćemo da se spremimo što bolje, da se uigramo i da odemo za Rigu, gdje moramo da damo sve od sebe“.

Crna Gora takmičenje počinje 2. jula sa Brazilom, dok je dan kasnije rival Kamerun. Polufinale je 6.jula, a finale dan kasnije.

Olimpijske igre su san svakog sportiste. Plasman u Pariz bio binevjerovatan uspjeh, jer bi prvi put košarkaška reprezentacija Crne Gore uspjela da se plasira na Igre“.

Vuč je prokomentasirao rivale u grupi na kvalifikacionom turniru u Rigi.

Lično ne poznajem mnogo Kamerun, Brazil poznajem malo bolje, sve zavisi u kojim će sastavima doći. Tokom priprema nastojaćemo da ih dobro upoznamo i da se što bolje spremimo. Igrali smo protiv Brazila više puta, čak i na poslednjem Svjetskom prvenstvu. Dosta igrača znam, kao i da su fiziči jaki i da igraju brzo. Ali, idemo utakmicu po utakmicu“.

Foto: FIBA

Vučević vjeruje da Crveni mogu izvaditi vizu za Grad svjetlosti.

Da ne mislim da imamo šansu protiv svakog ne biih dolazio, već bih iskoristio ovaj period da odmorim sa porodicom. Najbitnije je da vjerujemo u sebe“.

Iako je reprezentacija dosta izmijenjena i sa dosta mladih igrača, as Čikaga i u tome vidi određenu šansu.

Većinu igrača poznajem. dosta njih sam gledao na prvenstvu Evropskom prvenstvu do 20 godina u Podgorici prije dvije godine. Ovo je sjajna prilika za njih da igraju ovako velike utakmice i sigurno je da će biti motivisani, a vjerujem da će donijeti nam neku energiju i to može mnogo da znači. Nedostajeće nam iskusniji igrači, koji su dugo bili tu, šteta za njih da neće biti u prilici da igraju, jer se prvi put ukazala šansa da se borimo za Olimpijske igre“.

Baranin je na kraju istakao i šta može biti od posebne važnosti.

Ključni razlog na Svjetskom prvenstvu bila je hemija. Naravno, kvalitet je bitan, ali hemija nas je nosila. Sada je dosta izmijenjena ekipa, imamo kratke pripreme, ali sve su to dobri momci, nema nekih ličnih interesa, tako da će značiti hemija“, zaključio je centar crnogorske reprezentacije, Nikola Vučević.

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare