Panceri ispisali istoriju, Srbija i nakon 21 godine bez zlata

Košarkaši Njemačke su po prvi put u istoriji stigli do svjetskog trona. Panceri su u finalu Mundobasketa u Manili savladali Srbiju rezultatom 83:77 (23:26, 24:21, 22:10, 14:20).

Veliki peh za Orlove bila je povreda Ognjena Dobrića na samom startu utakmice, veoma bitnog igrača kada je defanziva u pitanju. Gordon Herbert, sa svojim momcima, našao je lijek za srpskog centra Nikolu Milutinova.

Igra u tranziciji, na veliki broj poena i preokreta obilježila je prvo poluvrijeme.

Nakon odmora su Srbi izašli bez Stefana Jovića, prvog organizatora igre, koji ili se povrijedio ili je Pešić zaboravio na njega. Njemci su sa druge strane, izašli čvršće, razigrao se Denis Šruder, pa su sa devet vezanih poena stekli, po prvi put, dvocifrenu prednost u 28. minutu (64:53). Imali su Panceri plus 12 poslije trojke Franca Vagnera (67:55).

Na krilima Alekse Avramovića su Srbi u poslednjoj četvrtini prišli na 69:73, nudili su se Njemci ishitrenim šutevima, ali su takođe uveli meč u sporiji ritam, Orlovi su se mučili za svaki poen, mladi Nikola Jović je par situacija bio brzoplet, Dejan Davidović je ispaljivao “cigle”, nije imao ko da povuče ekipu i činilo se da će Herbertovi izabranici lako stići do pobjede.

Ipak, kao da su se Njemci uplašili trijumfa. Avramović je sa linije za slobodna bacanja doveo Orlove na minus tri (75:78), na minut i 21 sekundu do kraja. Zatim je Bogdanović “ukrao” loptu, a Gudurić promašio otvorenu trojku iz ćoška. Zatim je Šruder pogodio jedno bacanje, Gudurić dva za 77:79.

Šruder je preuzeo odgovornost, odveo je Pancere na 81:77, na 21,4 sekundu prije kraja. Uslijedio je smušeni napad Srbije, Bogdanović i Gudurić nisu šutirali za tri, već su pokušali da spuste loptu pod koš inidisponiranom Milutinovu – nisu uspjeli. Šruder je sa linije za slobodna bacanja stavio tačku na meč. Srbija nije ni nakon 21 godine uspjela da osvoji zlato na velikim takmičenjima.

Šruder je sa 28 poena predvodio nove svjetske šampione. Franc Vagner je postigao 19. Johanes Fojtman je postigao 12 poena.

Kod Srbije Avramović 21, Bogdanović 17, Petrušev 10. Prvi centar Milutinov završio je meč bez koša igre, sa samo dva poena sa linije za slobodna bacanja.