DAMJAN RUDEŽ SE PRISJETIO SARADNJE SA PEKOVIĆEM

“Pekmen je ‘jeo’ gvožđe, bilo je neugodno gledati kako razgrće najjače NBA centre, skidao ih je kao mušice”

Foto: John Woods/press assosiation/PIXSELL

Nikola Peković je svojevremeno bio najbolji centar Evrope i jedan od najdominantnijih centara u NBA. Crnogorskih gorostas je u dresovima Partizana, Panatinaikosa i Minesote prosto “jeo” protivnike i zaslužio nadimak Pekmen. Tih vremena se u podkastu Jao Mile prisjetio Damjan Rudež. Nekadašnji evroligaški i NBA košarkaš sarađivao je sa Pekovićem u sezoni 2015/16. u Minesoti.

Peković je ljudina, baš je momčina, odlično me prihvatio kada sam došao u Minesotu“, rekao je Rudež.

Kada je hrvatski košarkaš stigao u Mineapolis, Peković se borio sa hroničnim povredama i bližio se kraju karijere.

Malo se izolovao od ekipe, vidio sam da se mentalno udaljio nakon te povrede. Čak je bio ljut na ljude iz kluba jer su mu dosta gadno odradili tu povredu. On je imao teške povrede, peta, pa onda zglob. Ja mislim da je on to doživio kao da mu je Minesota uništila tu nogu. Imao je jednu, pa drugu operaciju, baš je bilo kompleksno“, prisjetio se Rudež.

Hrvat kaže da je u tom periodu Peković uprkos povredi radio jače nego ikad.

On je bio u svom režimu, nije radio timski trening. Radio je sam u teretani, sa svojim lancima. Pusti svoju muziku i udara gvožđe, “jede” gvožđe… Toliko se nabildovao da je bio jači nego ikad, a bio je jak sam po sebi kad smo bili djeca. To u Minesoti je bio na potpuno drugi nivo“.

Rudež otkriva da su čelnici Minesote tražili od Pekovića da igra iako nije u potpunosti zaliječio povredu. To nije bilo dobro za Pekovića, ali ni za njegove protivnike.

Oni su njega tjerali da igra, do drugog ili trećeg mjeseca sezone on nije ulazio u igru, nego je pokušavao, pokušavao, pa hajde malo trening, pa malo sa strane i on je u jednom trenutku presjekao i rekao ‘Pa hajde’ i on je u tih jednu ili dvije utakmice što je odigrao, razgrtao ljude oko sebe da je to bilo neugodno gledati. Toliko je bio jak da su se najjači centri u ligi odbijali od njega. Bila je situacija da Diandre Džordan, centar sa imenom i prezimenom u NBA ligi ulazi u reket, a Peković ga kao mušicu skida sa sebe. Sve ih je kao muve skidao sa sebe. Međutim, nije mogao da triči i bilo mi ga je jako žao jer je prava ljudina“, zaključio je Rudež.