PETAR KUSOVAC ZA LOB SPORT: Velika mi je čast što ću nositi crveni dres na IMZ

Foto: KK Teodo

Dok košarkaška reprezentacija Crne Gore čeka početak priprema za Svjetsko prvenstvo, neplanirano u akciju će i B tim. Naredna destinacija je – Malta, gdje se od 29. maja do 3. juna održavaju Igre malih zemalja.

Selektor će biti Goran Bošković, nekadašnji trener košarkašica Budućnost Bemax-a, a u ekipi igrači iz crnogorskih klubova. Osim igrača iz Budućnost Volija i SC Derby-a koji i dalje igraju plej-of ABA lige, dok “plave” očekuje još jedan meč u polufinalu plej-ofa domaćeg šampionata, a onda i eventualno finale protiv Studenata.

A, jedan od onih koji bi mogao da iskoristi prostor je najbolji igrač Teoda ove sezone, dobro poznato ime crnogorskoj košarkaškoj javnosti – Petar Kusovac.

Organizatori Igara malih zemalja potvrdili su da će na košarkaškom turniru učestvovati ukupno četiri selekcije, a osim “crvenih” tu su još – Kipar, Luksemburg i domaćin Malta.

Velika mi je čast što sam pozvan da predstavljam svoju zemlju na Igrama malih zemalja“, rekao je Kusovac za Lob Sport.

Protivnici su nepoznanica, ali košarkaši znaju kako se osvajaju medalje na ovom takmičenju koje okuplja zemlje koje imaju ispod milion stanovnika.

Neće biti lako, to sigurno. Radi se o seniorskim reprezentacijama i sigurno će doći u kvalitetnim sastavima“, dodaje Kusovac.

Još jedna situacija sa kojom se vjerovatno niko od igrača nije susretao su – pripreme od svega par dana. Okupiće se u Podgorici, Bošković i igrači će odraditi nekoliko treninga i onda putovanje na Maltu. Olakšavajuća okolnost može biti što se Kusovac i ostali veoma dobro poznaju iz domaćeg šampionata, a i u nekim trenucima tokom karijera igrali su zajedno.

Većina igrača je iz crnogorske lige, poznajemo se dobro i nadam se da će nam to pomoći da se brže uigramo. Daćemo sve od sebe, pa ćemo da vidimo. Teško je pričati, jer nemamo puno informacija o rivalima“, dodaje 30-godišnji bek tivatskog kluba.

Sezona za Teodo je završena, ali svi u Tivtu mogu biti izuzetno ponosni na sve što su uradili. Kusovac, takođe – bila je ovo godina kada je zablistao, bio najbolji strijelac tima u domaćem šampionatu sa 16,8 poena prosječno po meču. A, poziv u nacionalni tim je šlag na tortu.

Gledam na ovo kao na krunu dobre sezone koju sam imao. Zaista smo imali vrhunsku sezonu, koja je na kraju krunisana sjajnim partijama u plej-of utakmicama protiv Mornara, učesnika ABA lige“, ističe Kusovac.

Za narednu sezonu – najavljene su velike stvari. Želja je Druga ABA liga. Već je dogovoren nastavak saradnje sa trenerom Dušanom Dubljevićem.

Tek treba razgovaramo o mom ugovoru. Velika stvar je što trener Dubljević ostaje, jer njegovim dolaskom je sve krenulo uzlaznom putanjom. Njegov ostanak može dovesti do mog ostanka u Tivtu“, poentirao je Petar Kusovac.