PETAR MIJOVIĆ ZA LOB SPORT: Da podignemo odgovornost i samopouzdanje i vratimo publiku na tribine

Spreman za novi izazov: Petar Mijović (Foto: ABA liga)

Isti mjesec prije tri godine sjeo je na klupu Budućnost Volija umjesto Jasmina Repeše (osvojio titulu šampiona Crne Gore). U oktobru iste godine zamijenio je Slobodana Subotića (osigurao drugo mjesto prije prekida zbog korona virusa). A, od prije dvije noći treći put preuzeo je plavo kormilo od Vladimira Jovanovića. Petar Mijović je preuzeo crnogorskog šampiona i odmah zasukao rukave.

Sastanci sa igračima, sa sportskim sektorom, stručnim štabom, priprema prve naredne utakmice koja neće biti nimalo laka (Partizan, petak). A, Mijović je izdvojio nekoliko minuta da prenese svoje utiske za Lob Sport.

Treći put za tri godine dešava se slična situacija. Jesi li iznenađen pozivom da preuzmeš ekipu?

U suštini, naš posao je takav, uvijek možeš da očekuješ neočekivano“, iskren je Mijović na startu razgovora.

Ako se za nekoga može reći da detaljno prati svaki meč, onda je to definitivno 41-godišnji, sada već novi, strateg Budućnosti.

Ja sam značajno dio kluba posljednjih godina, od nedavno imam ulogu i u SC Derbiju. Dobro poznajem ljude u klubu, stručni štab. Možda je to logičan sljed događaja, a moja adaptacija neće biti nikakav problem“, jasan je Mijović.

Nije ovo definitivno sezona kao neke prethodne. Jednostavno, tokom cijele sezone “plavi” igraju toplo-hladno, nema konstante i zbog toga su čelnici odlučili da probaju sa šok terapijom. Ono što svakako treba istaći je da je smjena Jovanovića visila u vazduhu još od ranije. Poraz od Borca je samo kap koja je prelila čašu.

Negdje razmišljajući o ponudi, imao sam neke ideje. Naravno, pratio sam utakmice i u ABA ligi i u Evrokupu. Generalno sam imao svoj stav o ekipi i tome što se dešava. Rok do prve utakmice je prilično kratak, pa ćemo gledati da se u hodu adaptiramo i promijenimo neke detalje. Prostora za velike promjene nema, april je, finiš sezone“, nema dilemu Mijović.

U stručnom štabu su ljudi sa kojima je naš sagovornik sarađivao u prethodnim mandatima. Domaće igrače prilično dobro poznaje. A, kada smo pitali Mijovića šta je to potrebno da se promijeni imao je precizan odgovor.

Da se podigne odgovornost u igri u oba pravca. Samim tim podići će se i samopouzdanje koje je poljuljano ispadanjem iz Evrokupa, a na sve se nadovezao poraz od Borca koji je posljedica meča u Njemačkoj i nedostatak vremena za adekvatnu pripremu“.

Kada sjednete na klupu Budućnosti odmah iznad se oko vas stvori nevjerovatan pritisak. Imao je iskustva Mijović sa tim, a koliko je jak taj pritisak osjetili su i brojni treneri u prethodnih nekoliko godina.

Što je veći pritisak znači da ste na visokom nivou i da su očekivanja velika. To nas prati kroz čitavu karijeru“, spreman je za novi izazov Mijović.

Cilj u Evrokupu nije ispunjen – želja je bila makar četvrtfinale plej-ofa. A, sada su postavljeni novi.

Naravno, jako je važno da postavimo ciljeve, obzirom na novonastale okolnosti. Treba da iskoristimo prednost domaćeg terena protiv Mege u četvrtfinalu plej-ofa i plasiramo se u polufinale. A, kasnije da ne igramo samo za utisak, već takmičarski. Da se glavni favoriti dobro pomuče da dođu do pobjede. Trofej u crnogorskoj ligi je – obaveza. To ću potencirati“.

A, kao poseban zadatak izdvaja se – publika i njen povratak u “Moraču”. Igra toplo-hladno, ponekad prilična nezainteresovanost u igri “otjerali” su publiku sa tribina. Najveća crnogorska dvorana u većini mečeva ove sezone zjapila je prazna, a na to niko nije navikao.

Ne treba trošiti koliko su oni važni. Poznajući podgoričku publiku, mislim da njihov dolazak nije vezan striktno za rezultat, nego jednostavno moraju da vide i osjete da se borimo“, jasan je Mijović.

Sezona ulazi u sami finiš, uskoro kreće plej-of regionalnog takmičenja i sada je prava prilika da “Morača” ponovo proključa.

Kada sam govorio o odgovornosti igrača, mislio sam i na publiku. Da se na taj način prepozna naša borba i volja i da se vrate na tribine. Očekujem da budu vjetar u leđa protiv Partizana, kao i svaki put Varvari naš šesti igrač. I da upravo taj meč bude neka polazna tačka i da na ostalim mečevima do kraja sezone budu tu“, poentirao je Petar Mijović.

Petar Mijović i Budućnost Voli, avantura broj tri. Period je ponovo turbulentan, mladi stručnjak ima zadatak da uvede plavi brod u mirnije vode.