Ples kuglica u Manili: Crna Gora danas saznaje rivale na Mundobasketu

Foto: FIBA

Araneta koloseum u Manili, na bini legende Luis Skola, Pau Gasol i Karmelo Entoni, u bubnjevima imena 32 selekcije, a među njima i malena Crna Gora. Sve je spremno za žrijeb grupa za Svjetsko prvenstvo, koje će se od 25. avgusta do 10. septembra igrati u Japanu, Indoneziji i na Filipinima.

Žrijeb počinje u 13:30.

Fiba je prije nedjelju dana odredila šešire, ali i saopštila određena pravila pa selekcija Boška Radovića već sada ima prilično skraćen spisak mogućih protivnika.

Zbog pravila da u jednoj grupi ne mogu biti više od dvije evropske selekcije, mogući rivali Crne Gore su – iz drugog šešira Francuska, Srbija, Slovenija, Litvanija, Kina i Meksiko iz šešira 6, te Liba, Egipat, Južni Sudan i Zelenortska ostrva iz šešira 8.

Kada žrijeb bude počeo znaće se u kojim će grupama igrati domaćini, ali i po jedna reprezntacija. Svaka država je kao organizator “iz komercijalnih razloga” dobila šansu da bira po jednog protivnika. Tako će SAD igrati u jednoj od grupa koje će se igrati na Filipinima, Slovenija će sigurno igrati protiv Japana, dok je Indonezija izabrala Kanadu.

Mundobasket će se igrati u tri faze. Prvu fazu čini osam grupa, a po dvije iz svake grupe će proći dalje. U drugoj grupnoj fazi ćemo gledati četiri ekipe (svako sa svakim), a nakon toga slijedi nokaut faza.

Svjetsko prvenstvo igraće se u tri faze, a na žrijebu će biti ukupno 32 tima. Prva faza igraće se u osam grupa i nakon jednokružnog sistema po dvije od četiri reprezentacije proći će dalje. U drugoj grupnoj fazi ćemo gledati po četiri ekipe koje će takođe odigrati po jedan meč svako sa svakim i nakon toga slijedi četvrtfinale i nokaut faza.

SPISAK ŠEŠIRA

ŠEŠIR 1: Filipini, Španija, SAD, Australija

ŠEŠIR 2: Francuska, Srbija, Slovenija, Litvanija

ŠEŠIR 3: Grčka, Italija, Njemačka, Brazil

ŠEŠIR 4: CRNA GORA, Kanada, Venecuela, Portoriko.

ŠEŠIR 5: Iran, Dominikanska republika, Finska, Novi Zeland

ŠEŠIR 6: Kina, Letonija, Meksiko, Gruzija

ŠEŠIR 7: Jordan, Japan, Angola i Obala Slonovače

ŠEŠIR 8: Liban, Egipat, Južni Sudan, Zelenortska ostrva