SLUTI NA SPEKTAKL

SAD protiv ostatka svijeta

Jokić i Džejms, FOTO: USA Today Sports/SIPA USA/Pixsell
Jokić i Džejms, FOTO: USA Today Sports/SIPA USA/Pixsell

Poslije “košarkaške tragedije” na NBA “All-star” vikendu u Indijanpolisu i čelnici najjače košarkaške lige svjesni su da nešto pod hitno mora da se mijenja!

Komesar takmičenja, Adam Silver, govorio je na tu temu gostujući na CNN-u kod legendarnog Čarlsa Barklija. Navijači nijesu krili nezadovoljstvo užasnom utakmicom najboljih košarkaša u kojoj nije bilo takmičarskog naboja što najbolje govore brojke – rezultat je bio 211:186 u korist tima sa Istoka, dok su arbtiri dosudili svega tri prekršaja!?

Podsjetimo, tradicionalni okršaj između Istoka i Zapada promijenjen je prije sedam godina u format gdje su kapiteni na mini draftu birali timove. Međutim, gledanost je nastavila da se srozava, pa su se ove godine opet sukobile konferencije. Epilog je bio tragičan – sve sem košarka.

<<< VIDEO Janis smirio Oklahomu i poslao Denver na vrh

Zato je Barkli postavio Silveru jedino pitanje koje ima smisla za spas “All-star” vikenda: Da li je konačno vrijeme za okršaj Sjedinjenih Američkih Država protiv ostatka svijeta?

Na šta je Silver odgovorio…

“Mnogo smo razmišljali o tome. Postoji ta opcija. Problem je što momci na ‘All-star’ meč gledaju kao pauzu i koriste priliku da se opuste i zabave. Da se odmore”.

Gledanost “All-stara” u posljednje vrijeme bilježi poražavajuće brojke. Prije 20 godina utakmicu najboljih košarkaša gledalo je 10,8 miliona navijača, a na protekloj manifestaciji u Indijanpolisu bilo je svega 4,6 miliona gledalaca uz TV ekrane.

Nikola Jokić, Luka Dončić, Janis Adetokumbo protiv Lebrona Džejmsa, Stefa Karija, Kevina Durenta – to već garantuje spektakl, veći želju za dokazivanjem među košarkašima, a samim tim i pravu, čvrstu, mušku utakmicu.

U posljednje vrijeme evropski igrači preuzimaju dominaciju u najjačoj ligi svijeta, što se vidi i po MVP nagradama – posljednji osvajač je Kamerunac Džoel Embid koji je odlučio da u narednom periodu nastupa za SAD, a prije njega su laskavo priznanje po dva puta osvajali Jokić i Adetokumbo. Posljednji Amerikanac koji je osvojio MVP je Džejms Harden za sezonu 2017-18.

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare