PORUKA DIREKTORA TAKMIČENJA

“Šampion ABA lige nije Evroligaš”

Crvena zvezda pobijedila Partizan 3:0 u finalu, Foto: ABA liga
Crvena zvezda pobijedila Partizan 3:0 u finalu, Foto: ABA liga

Paulius Motiejunas bukvalno je u intervjuu za Basket News izjavio da titula u ABA ligi ne garantuje prohodnost u elitno evropsko takmičenje – direktor Evrolige je obrazložio da Crvena zvezda (trenutno) nije siguran učesnik za narednu sezonu najjačeg košarkaškog takmičenja na Starom kontinentu.

“Biti šampion više ne znači učešće u takmičenju. Više nije situacija – pobijediš i uđeš. Mjesto u domaćim šampionatima više nije važno. Svako ima šansu, razgovaramo sa svakim. Moj zadatak je da iznesem kriterijume ocjenjivanja kako bi klubovi to mogli da vide i shvate”, rekao je Motiejunas uz konstataciju da će odluku donijeti klubovi sa stalnim licencama Evrolige.

To znači da Crvena zvezda, prema novom pravilniku Evrolige, nema automatsko učešće u najvažnijem klupskom takmičenju, već će konkurisati za četiri “specijalne pozivnice” zajedno sa Partizanom, Valensijom, Virtusom i Albom. Jedan od ovih timova neće biti dio elite jer u takmičenje naredne sezone, prema propozicijama, odnosno osvojenom Evrokupu ulazi Pariz.

Inače, sjutra u Berlinu počinje F4 Evrolige. Od 18 sati igraju Panatinaikos – Fenerbahče, dok će se od 21 čas sastati aktuelni šampion Real Madrid i Olimpijakos.