Šaolin plesao, MARKO VESKOVIĆ ZA LOB SPORT: Stiže nova era

Foto: 3x3 Montenegro

Atraktivna lokacija, marina u Portonovom, majstori basketa, nevjerovatni mečevi, brojni lijepi potezi i na kraju trijumf ekipe Šaolin u nevjerovatno zanimljivom finalu. Tako je protekao prvi turnir 3×3 LOB Montenegro Tuor-a koji se održao proteklog vikenda.

Ekipa u sastavu Ibrahim Cenović, Marko Vesković, Vladimir Markuljić i Aleksa Vujadinović pokazala je da će ove sezone biti glavni konkurent glavnim favoritima. Nevjerovatna energija, sjajna uigranost, veliki kvalitet – sve je to krasilo mladu ekipu koja je u Portonovi stigla bez velikih očekivanja. Ali, sa željom da protiv svih rivala pruže maksimum.

Louis Scola (21:16) i Wolves (19:14) u grupnoj fazi, DU 3X3 (21:14) u četvrtfinalu, Dangerous (21:18) u polufinalu i Termosistem (21:16) u velikom finalu – ovo je bio put Šaolina do trofeja. Posebno treba istaći nevjerovatnu seriju u velikom finalu kada su za kratak period sa sedam vezanih poena stigli od 10:13, do 17:13 i time slomili otpor Termosistema.

LOB SPORT pozvao je jednog od junaka, Marka Veskovića koji je sumirao utiske nakon prvog turnira.

Iskreno, nevjerovatan je osjećaj. Došli smo na turnir kao mlada, neiskusna ekipa. Željeli smo da igramo svoju igru, bez obzira na protivnik – to nam je bio glavni plan. Mislim da smo uspjeli. Dobrom igrom, dobrom energijom stigli smo do prvog mjesta. Pohvalio bih organizatore koji su se potrudili da sve bude na visokom nivou“, rekao nam je Vesković na početku razgovora.

Ono što je Šaolin izdvojio od ostalih ekipa je – uigranost. Proizvod te uigranosti – igranje u Mornaru kroz mlađe kategorije.

Znamo se dugo. Cenović, Markuljić i ja smo igrali u mlađim kategorijama Mornara zajedno. Dosta dugo zajedno igramo košarku, stalno smo igrali i basket, a ‘pod svoje’ nas je uzeo Marko Dabanović koji nas je spojio i počeli smo da igramo baš često. Ove godine smo ozbiljno prišli pripremi. Problem je bio taj četvrti, ali smo našli Aleksu koji se odlično uklopio i mnogo nam je pomogao“, ističe Vesković.

Marko Dabanović – selektor 3×3 reprezentacije i godinama jedan od najboljih basket igrača u Crnoj Gori, vođa G-Unit ekipe koja je žarila i palila na svim turnirima u Crnoj Gori, ali i šire. U Portonovom bio je u prvom redu tribina tokom mečeva, sa jasnim kritikama i sugestijama. A, između mečeva konstantna priča i uputstva kako unaprijediti ono što nije valjalo.

Najviše zasluga ide njemu. Radimo zajedno sa njim, treniramo, vodi nas. Zahvalni smo mu na tome“.

Nakon što je kvartet Šaolina osvojio prvo mjesto u Portonovom, jedan od učesnika i bivši kapiten Mornara Marko Mijović je na društvenim mrežama u opis slike Šaolina stavio opis – Nova era dolazi. Pitali smo Veskovića da to prokomentariše.

Mislim da je pogodio“, uz osmijeh priča Vesković koji je sa saigračima nasljednik G-Unita.

G-Unit je, uz Dangerous, godinama bio najbolja ekipa u Crnoj Gori. Na svakom turnir su bili u samoj završnici. Vrijeme je da dođe do promjene. Ovaj turnir nam mnogo znači na planu iskustva. Želimo da igramo bez straha na svakom turniru“.

I na kraju, momka koji je ove sezone upisao minute i u ABA ligi za Mornar pitali smo da uporedi “veliku košarku” i basket.

Kada gleda neko sa strane rekao bi – to je košarka. Ali, male su sličnosti. Basket je dosta zahtjevniji, brže se igra, koncentracija mora da bude na visokom nivou, kondicija takođe. Tu su i određena pravila koja moraju da se poštuju, a kada napravite grešku nije kao u košarci, ovdje nema vremena da se žali, glava mora da se drži gore“, zaključio je Marko Vesković u razgovoru za LOB SPORT.

Sezona 3×3 LOB Montenegro Tour-a krenula je dominacijom Šaolina. Ako je suditi po prvom turniru – čeka nas spektakularna sezona.