LUDA PRIČA SA NBA PARKETA

Šut od milion dolara: Kako je Majkl Džordan natjerao Bulse da isplate Kalhuna

Potez Kalhuna koji je ušao u istoriju, Foto: Printscreen
Potez Kalhuna koji je ušao u istoriju, Foto: Printscreen

Zabava – to je suština sporta u Sjedinjenim Američkim Državama. Na razne načine organizatori takmičenja pokušavaju da zabave publiku, pa ona krilatica “praznik sporta” dobija potpunu suštinu širom parketa i terena američkog sporta.

Takva jedna priča, najpoznatija u SAD-u, datira iz 1993. godine. Tokom pauze između četvrtina (treće i četvrte) na utakmici Čikago Bulsa i Majami Hita iz publike je izabran Don Kalhun u namjeri da pokuša pogoditi šut sa tri četvrtine terena vrijedan MILION dolara.

Prije ovog momka, koji je radio kao prodavač kancelarijskog namješta, 19 učesnika nije bilo ni blizu – čak njih 16 nije uspjelo ni da dobaci do obruča…

Ideju su osmislili sponzori, nagrada je bila pozamašna, pa je u trenutku kada je Don Kalhun kročio na parket sve stalo, a onda uslijedio delirijum – pogodio je!

Uslijedilo je nevjerovatno slavlje, čestitali su mu bukvalno svi, od Majkla Džordana, do sudija i navijača…Odmah je ime i prezime Kalhuna osvanulo širom američkog tla, preko noći je postao zvijezda, a onda je uslijedio najveći šok jer je sponzor događaja odbio da isplati nagradu! Osiguravajuća kompanija “American Hole N’ One Inc.” istakla je da je takmičar pogazio jedno od pravila koje glasi da sudionik ne smije biti osoba koja je igrala košarku u “organizovanom tamičenju”. Kalhun je u sezoni 1988-89 nastupao za Triton u koledž ligi.

Očekivano su svi bili ogorčeni potezom kompanije, svakako najviše Kalhun, ali i Majkl Džordan. Najveći igrač u istoriji košarkaške igre je sa svojim saigračima iz Bulsa napravio ogroman pritisak na Čikago, ali i ostale sponzore pomenutog događaja poput “Coca-Cola” i restorana “Lettuce Entertain You” da se Kalhunu isplati zasluženi novac.

Riječ Džordana je u tom trenutku bila jedna od “najtežih” u svijetu, pa je Čikago, sa pomenutim kompanijama, od 1993. narednih 20 godina isplaćivao Kalhunu po 50 hiljada dolara godišnje – okruglo milion.

“Natjerali smo ih da te isplate. Bili smo uznemireni jer su pokušali da te prevare”, rekao je Džordan Kalhunu kada je ovaj došao da mu legendarni NBA as potpiše loptu koju je provukao kroz obruč za milion dolara.

I danas postoje brojni izazovi za navijače na NBA utakmicama, pogađanje trojki, šuta sa pola terena, ali niko više ne nudi milion dolara…

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare