“U Kanadu na pecanje lososa ili u Finsku da sječem drva”

Foto: FIBA

Gordon Herbert – ime koje je prije nekih mjesec dana bilo poznato samo velikim ljubiteljima košarke. Danas – to ime znaju svi. Nekadašnji pomoćnik u Torontu, trener Albe, a dugogodišnji trener Frankfurt Skajlajnersa je sa Njemačkom osvojio titulu šampiona svijeta.

Oduševljen je Herbert bio nakon meča, u pojedinim momentima nije mogao da suzbije emocije, a dan nakon finala pričao je za Bild. U opuštenom razgovoru više je pričao o slavlju, zanimljivim planovima šta dalje, nego o samom Mundobasketu.

Dobro je bilo. Nismo počeli prije 1.30 ujutru. Ja sam otišao u četiri ujutru, mada nisam bio prvi, a ni posljednji. Neki igrači su vjerovatno još tamo“, rekao je Herbert.

Njemačka je odigrala nevjerovatan turnir, a sami sistem takmičenja donio je mnogo posla selektoru Njemačke.

Ovakav turnir je veoma zahtjevan. Igrali smo svaki drugi dan. Ponekad sam radio do tri ujutru, a nekad nisam ni znao koji je dan. Samo radiš“.

Kakvi su planovi za dalje? Pokušao je njemački kolega da izvuče ozbiljan odgovor.

Slijećemo u Frankfurt u utorak. Imamo prijem tamo, a onda… Nemam neke čvrste planove posle toga. Možda ću letjeti do Kanade da posjetim 92-godišnju majku blizu Vankuvera. I da onda odem da pecam lososa. Mogu da se divno opustim. Možda odem i do Finske, imam tamo 1,7 hektara imovine. Odem u šumu sa motornom testerom i skekirom da sokečem drva. Volim da budem u divljini, nisam gradska osoba“, otkriva novi šampion planete.

Želim da kupim kola. Vozim neka koja mi je dao Košarkaški savez Njemačke. Ali nemam svoja trenutno. Volim SUV-ove. I volim njemačka kola. Možda će mi Mercedes ili Audi dati dobru ponudu“, našalio se.

Foto: FIBA

Panceri ne žele da se zaustave na ovome. Nema dileme da će i na Olimpijskim igrama u Parizu, nakon ovakvog Mundobasketa, imati šta da kažu.

Imamo prozore (kvalifikacije za Eurobasket) u kojima će se odigrati dvije utakmice. Nakon toga Olimpijske igre u Parizu… Definitivno ciljamo medalju, kao i uvijek kada se negdje takmičimo. Ali koja tačno – razmisliću za par mjeseci“, zaključio je Gordon Herbert.