Ubitačna ljevica više neće rešetati mrežice

Lengford (foto: FIBA)

Driblin kroz noge, pa “step bek” – bio je to zaštitni znak Kita Lengforda nakon kojeg su se čuvari ili klizali, lomili “članke” ili ostajali ukopani u mjestu. Malo je bilo onih koji su uspijevali da isprate do kraja podizanje lopte i ispaljivanje ka košu od strane američkog beka. Čak i takvi “srećnici” su često samo pogledom ispraćali kako haubica katapultirana iz njegove ljevice cijepa mrežicu.

Jedan od najprefinjenijih šutera koje je Evropa vidjela odlučio se da zvanično završi karijeru u 40. godini života, iako je poslednji angažman imao u atinskom AEK-u 2022. godine.

Dao sam sve što imam fizički i psihički ovoj igri. Šest operacija koljena, diskushernija, slomljeno stopalo, slomljen nos, slomljen prst, istegnuće tetiva koljena/prepona, i da ne spominjemo neograničenu količinu uganuća skočnog zgloba, sve je vredjelo! Putovanje je bilo najbolji dio, kao i dio koji će mi najviše nedostajati. Jedva čekam da igramo poslednji put u julu i pređemo u sledeću fazu života“, napisao je Lengford u objavi penzionisanju.

Lengford je bogatu profesionalnu karijeru započeo 2005. u Fort Vort Flajersima, pošto prethodno nije izabran na draftu. Poslije epizoda u Dži ligi i kraćem periodu u San Antonio Sparsima, stigao je u Evropu 2008. godine.

Nastupao je za Bijelu, Virtus, Himki, Makabi iz Tel Aviva, Olimpiju Milano, Uniks, kineske Šendžen Lepardse, Makabi Rišon, Panatinaikos i pomenuti AEK.

U dva navrata je osvajao nagradu “Alfonso Ford” za najboljeg strijelca Evrolige (2014. i 2017), a 2014. je bio i član idealne petorke elitnog takmičenja. 

Kasnije je poneo priznanje za najboljeg strijelca Evrokupa i najboljeg igrača FIBA Lige šampiona.