Vembanjama u Sparsima, Jovanović nije draftovan

Očekivano, San Antonio Sparsi izabrali su Viktora Vembanjamu kao prvog pika na ovogodišnjeg NBA draftu u Bruklinu.

Crna Gora je nakon dvije godine imala predstavnika na “košarkaškoj lutriji”. Bek Partizana na pozajmici u redovima člana razvojne Dži-lige, Ontario Klipersima, Đorđije Jovanović, međutim nije draftovan.

Ovaj draft je inače nikad lošiji kada su momci iz regiona u pitanja. Činjenica da su draftovani samo Partizanov Tristan Vukčević, koga su kao 42. selektirali Vašington Vizardsi i Tarik Biberović, rođen u Bosni i Hercegovini, koji međutim nastupa za Fenerbahče i Tursku, koga je kao 52. pika uzeo Memfis, govori sama za sebe.

Što se tiče vrha drafta od Vambanjame se očekuje da bude nova zvijezda NBA lige. Francuski tinejdžer smatra se za najvažnijeg košarkaša biranog na draftu još od Lebrona Džejmsa 2003. godine i očekuje se da odmah napravi razliku.

Sparsi su pod vođstvom Grega Popovića dva puta imali pravo izbora prvog pika. Oba puta su to bili budući članovi Kuće slavnih Dejvid Robinson (1987) i Tim Dankan (1997).

Brendon Miler, krilo sa Alabame, izabran je kao drugi pik od strane Šarlot Hornetsa, dok je Skot Henderson iz razvojne Dži–lige bio na trećoj poziciji. Uzeli su ga Portalnd Trejl Blejzersi.

Na pozicijama četiri i pet bila su braća blizanci Amen i Usar Tompson. Amen je završio u Hjuston Rokitsima, dok je Usar otišao put Detroita. Ovo je prvi put da su dva brata birana u prvoj rundi drafta još od 2011. godine kada je Markif Moris kao 13. pik otišao u Finiks, a Markus kao 14. u Hjuston Rokitse.

Entoni Blek sa Alabame je kao šesti izbor otišao u Orlando Medžik, dok je još jedan Francuz Bilal Kulibali, klupski drug Vembanjame u Metropolitenu, kao sedmi pik otišao u Indijanu.

Listu prvih deset zaokružili su Džaras Voker u Vašingtonu, Tejlor Hendriks u Juti i Kejson Volas u Oklahomi.