Vladan Radović za LOB SPORT: U ženskoj košarci sam dobio stabilnost, sa reprezentacijom doživio najljepše stvari u karijeri

Malo koji klub u Crnoj Gori se može pohvaliti totalnom dominacijom. Često dominacija dovodi do letargije i zasićenja, uđe se u zonu komfora, a kao krajnji rezultat desi se višegodišnje stagniranje.
Jedan klub, iako najbolji godinama unazad uspijeva da odoli zasićenju, naprotiv – konstantno traži nove izazove, bolje rezultate i što je najbolje od svega, ostvaruje ih. U pitanju je Ženski košarkaški klub Budućnost Bemax.

Često je muška selekcija najboljeg kluba Crne Gore u centru pažnje, ali sve češće se dešava da momcima u plavim dresovima, za kratko scenu “ukradu” dame iz ženskog tabora.

Naš današnji sagovornik biće Vladan Radović, trener “vučica” i čovjek zadužen za rad sa ovim ekstra talentovanim djevojkama sa kojima bilježi odlične rezultate prethodnih godina i ističe da je u klubu pronašao sebe i stabilnost.

Prelaskom u žensku košarku sam dobio određenu stabilnost, koja je jako bitna u našem poslu. Naravno, jako bitan momenat motivacije da učestvujem u stvaranju jedne generacije mladih igračica koje su perspektiva naše košarke. Naravno, Budućnost kao klub podrazumijeva osvajanje trofeja, ali smo ipak kao prioritet postavili promociju naših mladih djevojaka, u čemu smo stvarno i uspjeli i čemu ćemo težiti i dalje“, započeo je razgovor Radović.

Trener je postao već sa 21 godinu u rodnom Nikšiću, a od 2019. godine je šef stručnog štaba crnogorskog šampiona.

“Kao što ste rekli, jako mlad sam počeo sa trenerskim poslom. I u posljednje vrijeme me upravo moji bivši igrači, napomenu koliko je vremena prošlo. To su već zreli, ostvareni, porodični ljudi. I sad, nakon toliko godina mi jako znači to njihovo -“treneru”.

SEZONA NAPORNIJA NEGO ŠTO SE OČEKIVALO

Dominantno, bez poraza su popularne “vučice” došle do trofeja u domaćem prvenstvu. Petnaest titula prvaka države, a od 2012. godine Budućnost je konstantni šampion, ipak iza djevojaka i stručnog štaba je jedan zahtjevan period.

Sezona je, moram priznati, bila napornija nego što se negdje očekivalo, imali smo pehove sa povredama koje su nas poremetile, morali smo da prođemo i neke situacije sa kojima se prvi put susrijećemo, ali opet na kraju, možemo biti zadovoljni. Pojedine igračice su napravile ozbiljan individualni iskorak, samo jedna ekipa je uspjela da nas pobijedi u čitavoj sezoni. I to su obije utakmice bile na jednu loptu“.

Ostaje žal za tim porazima protiv Celja, pogotovo u finalu gdje ste bili na korak od trofeja regionalne, koliko je to uticalo na ekipu?

Poraz u finalu je uvjek težak, posebno kad je to utakmica kući, pred punim tribinama, što je stvarno rijetko kad je ženska košarka u pitanju. Klub je, uz podršku sponzora – kompanije Bemax, napravio ogroman napor kako bi sve bilo na najvećem mogućem nivou. Sigurno da nam želje i posvećenosti nije nedostajalo da zaokružimo ciklus od četiri godine sa tom pobjedom, ali Celje je pokazalo da su jako čvrsta i stabilna ekipa. Mišljenja sam da nam je nedostajalo malo iskustva da budemo mirniji u samoj završnici, kako u napadu, tako i u odbrani, gdje nam je nedostajala samo jedna dobra situacija da ostvarimo pobjedu“, rekao je Radović i dotakao se atmosfere koja je vladala tih dana u areni.

ATMOSFERA BITAN FAKTOR

Često se osjećala ta hemija između igračica toko cijele sezone, kako na zagrijavanjima gdje su najčešće pratile ritam raznih domaćih hitova tako i tokom mečeva. Da li je pozitivna atmosfera uz veliki rad i odricanje ključ za dobre rezultate?

Pa sigurno da je atmosfera jedan od bitnijih faktora kad su kolektivni sportovi u pitanju i da je jako teško doći do dobrog rezultata bez nje. Svaka negativna promjena se osjeti i u treningu i na utakmicama. One su djevojke koje su jako dugo zajedno i jako se dobro poznaju i ja se nadam da će one uvjek imati dobar i iskren odnos jedna prema drugoj, da će imati svijest o tome da jedna bez druge ne mogu napraviti velike i značajne stvari, kako u klubu tako i u reprezentaciji“.

Osim dominacije pod domaćim obručima i takmičenju u WABA ligi Budućnost je lansirala igračice reprezentativnog kova, koje sada čine glavni adut reprezentacije i zalog za godine koje dolaze?

Sigurno da je jako lijepo vidjeti da smo svi zajedno u klubu uspjeli da podržimo u napretku čitavu jednu generaciju djevojaka koje polako postaju okosnica reprezentacije. Vjerujem da će u jednom momentu, uz pravilan razvoj svake od njih, uz dozu sreće biti ekipa koja izaziva poštovanje i kod najjačih protivnika“.

Koliko je bilo teško od neospornih talenata napraviti respektabilne sportiste, pogotovo u godinama adolescencije?

Sa mnom i mojim saradnicima su zadnje četiri godine. Ajde da se tako izrazim, sa nama su porasle. Iskoristile su momenat – mogućnosti treniranja sa jako kvalitetnim igračicama koje smo imali u tom momentu u klubu i koje su im sigurno mnogo pomogle u napretku. Dobile su mogućnost i obavezu velikog rada i ogromnu podršku od svih nas koji smo sa njima svakodnevno. Nadam se da će ih ambicija gurati ka još većem radu profesionalizmu a samim tim i nivou“.

DO USPJEHA SE NE DOLAZI PREKO NOĆI

Kvalitet i talenat je neosporan, ali je veoma mali broj klubova kompetentan u ženskoj košarci, a Radović ističe da je da najveći problem sa finansijske strane kao i nedostatak strpljenja i uređenog sistema.

Što se tiče situacije u ženskoj košarci, sigurno da je ključ ulaganje koje će donijeti stabilnost kluba i trenera samim tim. Zatim, moramo znati da se do pravog uspjeha ne dolazi preko noći, da je potrebno vrijeme, da se mora postaviti sistem i cilj i da su na tom putu normalne greške i otežavajuće okolnosti koje nam na kraju, ako ne odustanemo, pomognu da napredujemo. Naravno, jako je bitno da se baza organizovanih klubova u Crnoj Gori proširi. Talentovanih djevojčica ima i uvijek će ih biti“. jasan je u izlaganju trener Budućnosti.

Imao je strateg Budućnosti prilike da radi i u muškoj i u ženskoj konkurenciji kada je reprezentacija u pitanju, i ističe da su mu to najljepši momenti karijere.

Radio sam i u pionirskoj i juniorskoj muškoj selekciji, bio u stručnom štabu junioske reprezentacije koja je napokon ušla u A diviziji. Ljetos sam kao šef stručnog štaba doživio sigurno i najljepši momenat karijere sa mladom ženskom selekcijom i to su definitivno posebne stvari za svakog čovjeka u sportu. Znam da je svaki plasman na veliko takmičenje za nas uspjeh, svaka pobjeda protiv vodećih selekcija nevjerovatan podvig, a medalje u bilo kom uzrastu moramo poštovati i biti svjesni koliko je to velika stvar“.

Uz sačuvanu okosnicu tima i produžene ugovore, planovi tima se neće mijenjati već su ambicije i želja za trofejima još veća.

Kao i svake sezone krećemo u lov na sve trofeje u svim takmičenjima u kojima učestvujemo. Ranijih sezona smo uvođenjem mlađih igračica uspjeli da istrpimo. Mislim da je jako bitno što smo već produžili ugovore sa nekoliko igračica kojima su isti isticali na kraju sljedeće sezone i na taj način pokazujemo ozbiljnost i stabilnost. A, ako se desi neki nepredviđeni odlazak, ni to nas neće uzdrmati, jer je to pokazatelj kvalitetnog i studioznog rada svih zaposlenih u klubu“, zaključio je Vladan Radović.