VREMEPLOV: Noć kada je Podgorica dobila svoje nove heroje

Bila je to od jednih noći koje se pamte za sva vremena. Ostaje urezana u pamćenje i u svakom trenutku će se svi oni kojima je plava boja u srcu s osmijehom sjetiti tog 14. aprila 2018. godine. Krcata “Morača”, ples Nikole Ivanovića, Nemanje Gordića i ostalih za toliko čekanu titulu šampiona ABA lige.

Budućnost Voli je u četvrtom meču savladala Crvenu zvezdu 77:73 i postala šampion regiona.

U sezonu se ušlo skromno. Bez velikih obećanja, a na kraju se desila istorija. Protiv velikog rivala vojska Aleksandra Džikića bila je jača od svih pritisaka, u trećem meču preživjela zicer Matijasa Lesora u posljednjem napadu, a onda noć kasnije popela se na sami vrh.

A, već na sredini sezone moglo se naslutiti da bi to mogla da bude sezona koja će vratiti Evroligu u naš glavni grad. Džikić je posložio sve kockice, lidersku ulogu podijelio tandemu Ivanović-Gordić, uz sjajnu podršku ostalih domaćih igrača i samo dva stranca koji su do kraja sezone postali heroji Podgorice. Svi se i dan danas rado sjećaju Kanađanina Kajla Lendrija i Amerikanca Kajla Gibsona.

Nije ovo pozorište“, čini se da se nakon ove izjave Džikića navijačima postalo jasno da se moraju probuditi. I zaista je bilo tako. “Morača” je vrlo brzo postala grotlo koje je kasnije gutalo i velikana evropske košarke.

Nismo imali previše izbora, znali smo do čega smo došli, previše je bilo mečeva na jednu loptu, kalendar mečeva je bio takav da nije bilo lijepe košarke, ali je borba bila za goli život. Imali smo samo dvije opcije – postati vječiti luzeri ili ostaviti i srce i život na parket i osvojiti ono što smo igrama tokom cijele sezone i zaslužili“, rekao je Ivanović u jednom od brojnih intervjua nakon osvajanja titule.

I zaista su ostavili i srce i život na parketu najveće crnogorske dvorane. Postali su heroji grada, brojni mališani su zbog njih zavoljeli magičnu igru pod obručima i uzvikivali njihovo ime pri šutiranju na koš.

Ivanović, Gordić, Gibson, Lendri, Filip Barović, Džastin Dolmen, Aleksa Ilić, Srđan Kočić, Zoran Nikolić, Danilo Nikolić, Petar Popović, Milić Starovlah, Suad Šehović, Sead Šehović. Na čelu Džikić.

Generacija koja je zlatnim slovima upisana u istorijskim knjigama kluba iz Njegoševog parka.