KOŠARKA

Zbog čega utakmice reprezentacije nisu prenošene u Crnoj Gori?

Foto: FIBA

Agencija za elektronske medije (AEM) uputila je pismo i zatražila pojašnjenje od kompanije United Media (UM) grupa, jer utakmica između košarkaških reprezentacija Crne Gore i Brazila, u okviru FIBA kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre u Parizu, nije prenošena od strane bilo kojeg crnogorskog TV programa.

“Utakmica je bila dostupna samo korisnicima platformi za kablovsku, odnosno satelitsku distribuciju TV programa, „Telemach“ odnosno „Total TV“, u okviru kojih se distribuira TV program „Sport klub“, koji je u vlasništvu UM grupe.

Imajući u vidu da su FIBA kvalifikacioni turniri za muškarce počeli 2. jula 2024. godine, AEM očekuje da će UM grupa, u najkraćem mogućem roku, odgovoriti na zahtjev i dostaviti informaciju o planovima za emitovanje prenosa utakmica reprezentacija Crne Gore u okviru pomenutog takmičenja, u skladu sa Zakonom o AVM uslugama i Odlukom o listi događaja od posebnog značaja za javnost u Crnoj Gori.

UM grupa ima prava emitovanja i distribucije ovih mečeva za teritoriju različitih država, uključujući teritoriju Crne Gore. Iako se u većinskom vlasništvu UM nalaze dva crnogorska TV programa TV Nova M i TV Vijesti, prenos utakmice nije realizovan ni na tim televizijama. AEM vjeruje da je upravo mogućnost emitovanja prenosa utakmica u okviru ovih TV programa bila jedan od razloga za dobijanje i uslova za korišćenje isključivih višegodišnjih prava koja je UM stekla u vezi sa pomenutim takmičenjem za teritoriju Crne Gore.

AEM smatra da ovakva situacija, u kojoj je većina stanovnika Crne Gore uskraćena za praćenje utakmica svoje reprezentacije na značajnim međunarodnim takmičenjima, ne samo da nije u skladu sa dobrom međunarodnom praksom, standardima i međunarodnim dokumentima, već i ne doprinosi popularizaciji sportova putem televizijskog prenosa“, navodi se u saopštenju AEM-a.

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare