Žrijeb Mundobasketa: Novicki poslao Crnu Goru na Litvaniju, Meksiko i Egipat

Košarkaška reprezentacija Crne Gore saznala je suparnike na 19. Mundobasketu.

Sastav Boška Radovića, odlučio je žrijeb u Manili na Filipinima, igraće u grupi D protiv selekcija Litvanije, Meksika i Egipta. Utakmice pomenute grupe igraju se u gradu Pasaj (Manila), na Filipinima, u Azija areni.

>>> Boško Radović za LOB SPORT: Zadovoljni smo, ali i oprezni

Svjetsko prvenstvo u košarci, koje će biti drugo zaredom naše nacionalne selekcije, igra se od 25. avgusta do 10. septembra, a domaćini su Indonezija, Japan i Filipini.

Žrijebu su prisustvovale same košarkaške legende, poput Luisa Skole, Horhea Garbahose, Dirka Novickog, a upravo je slavni Njemac izvukao kuglicu Crne Gore, koje je smjestio u grupu D.

Svjetsko prvenstvo igraće se u tri faze, uz 32 selekcije. Prva faza igraće se u osam grupa i nakon jednokružnog sistema, po dvije od četiri reprezentacije proći će dalje. U drugoj grupnoj fazi ćemo gledati po četiri ekipe, koje će takođe odigrati po jedan meč svako sa svakim i nakon toga slijede četvrtfinale i nokaut faza.

GRUPA A (MANILA) Angola, Dominikanska Republika, Filipini i Italija

GRUPA B (MANILA) Južni Sudan, Srbija, Kina i Portoriko

GRUPA C (MANILA) SAD, Jordan, Grčka i Novi Zeland

GRUPA D (MANILA) Egipat, Meksiko, CRNA GORA i Litvanija

GRUPA E (OKINAVA) Njemačka, Finska, Australija i Japan

GRUPA F (OKINAVA) Slovenija, Zelenortska Ostrva, Gruzija i Venecuela

GRUPA G (DžAKARTA) Iran, Španija, Obala Slonovače i Brazil

GRUPA H (DžAKARTA) Kanada, Letonija, Liban i Francuska

Titulu šampiona planete brani Španija, koja je 2019. u Kini bila bolja u finalu od Argentine 95:75, dok je bronzanu medalju osvojila Francuska trijumfom nad Australijom 67:59. Najviše zlatnih medalja u istoriji Mundobasketa osvojile su Sjedinjene Američke Države i nekadašnja Jugoslavija – po pet.

Takođe, bivši Sovjetski savez u tri navrata bio je najbolji na svijetu, dok su Španija i Brazil po dva puta osvajale veliko takmičenje. Jednom je šampion bila i selekcija Argentine.

Prvi Mundobasket odigran je 1950. baš u Argentini, gdje je domaćin pobijedio SAD 64:50.

Po dva puta organizatori Svjetskog prvenstva bili su do sada Argentina, Brazil i Španija, a uskoro će im se pridružiti i Filipini.