Zvezda ima najbolji tim u posljednjih 20 godina, ali nam ambiciju i nadu niko ne može oduzeti

Mijović zna kako da postavi tim u Beogradu, FOTO: KK Budućnost VOLI
Mijović zna kako da postavi tim u Beogradu, FOTO: KK Budućnost VOLI

Bez obzira što još nijesu poznati svi učesnici, košarkaši Budućnosti i Crvene zvezde, već sjutra otvaraju polufinalu seriju ABA lige. Prednost domaćeg terena ima aktuelni šampion regionalnog takmičenja koji će sjutra (nedjelja, 19.30h) dočekati podgoričke “plave” u dvorani “Aleksandar Nikolić”.

Petar Mijović, svjestan kvaliteta protivnika, šalje poruke ohrabrenja pred duel u Beogradu.

“Očekuje nas zahtjevna utakmica protiv ekipe koja je svojim igrama u Evroligi pokazala koju količinu kvaliteta posjeduje na svim pozicijama. Pokušavamo da je doživimo kao ozbiljan izazov, da vidimo gdje smo mi, u odnosu na jednu od najboljih ekipa Evrope. Treniramo dobro, posvećeno, mislim da smo na dobrom putu, bez obzira na oscilacije koje smo pokazali protiv Mege, posebno u prvom poluvremenu druge utakmice”, poručio je trener Budućnosti.

Bez obzira što je crnogorski šampion plasmanom u polufinale regionalnog takmičenja ostvario planirano, ne znači da će protiv Crvene zvezde biti potpuno rasterećen.

“Sportski i ljudski je da se ambicije tu ne završavaju, jako respektujući kvalitet koji Crvena zvezda ima. Favorit je u seriji, ali serija ima prefiks derbija i zbog kvaliteta koji mi posjedujemo. Godinama smo u vrhu ABA lige i ovo su postali klasici regionalne košarke. Za nas je ovo izuzetan izazov i nadam se da u dobroj raspoloženju i atmosferi dočekujemo seriju. Imamo svoje ambicije i želje”.

Peković zna kako da postavi tim u Beogradu. Dva puta je sa “plavima” rušio “crveno-bijele” a jednom i Partizan u glavnom gradu Srbije.

“Sve što je bilo u prethodnom periodu, nije od neke pomoći u odnosu na ono što očekujemo u narednom. Jako dobro pratim šta se dešava u regionalnoj košarci i mislim da je ovo najboljih sastav Zvezde u proteklih 20 godina. Samo dovođenje Duška Ivanovića prikazuje njihove ambicije u godinama koje su ispred njih. Ovo je sport, mi imao određeni kvalitet, nama ambiciju i želju da odigramo dobar meč niko ne može da oduzme. Ne želimo da se bavimo njihovim kvalitetima, već stvarima gdje možemo da iskreiramo prednost za nas. Jasno je, idemo da izvučemo najbolje moguće iz nas”, tvrdi Mijović.

Ima li Budućnost poseban plan za Fakunda Kampaca?

“Radi se o najboljem igraču koji je dolazio na ovim prostorima i u ABA ligi. Ali, Crvena zvezda nije samo Kampaco, jer je u svakom momentu tu ozbiljan broj igrača koji mogu da iskoriste ukazanu šansu od strane protivnika. Spremamo se za tim, za njihovu strukturu koju imaju u fazi napada i odbrane. Pokušavamo da pronađemo tačke gdje ćemo im stvoriti probleme. Prva violina je Kampaco, ali nije jedini koji donosi ekstra kvalitet u ekipi”.

Presing na protivničke bekove je najjače oružje Crvene zvezde u fazi odbrane – kako to može da riješi Budućnost?

“Prije svih taj pritisak stvaraju defanzivno orijentisani Lazić i Lazarević i svakako da je adaptacija na agresiju na spoljnoj liniji ključ. Mi smo tokom sezone imali tu problema, taj pritisak je iz komotnih situacija znao da nas uvede u utakmice na jednu loptu. To smo apostrofirali kao jednu od najvažnijih stvari”, zaključio je Mijović.

FOTO: KK Budućnost VOLI

“Vruć” je Erik Grin. Pokazao je to nedavno protiv Partizana, kao i u prvoj utakmici protiv Mege kada je za poluvrijeme ubacio 26 poena. Amerikanac iz Kalifornije ne krije – jedva čeka okršaj sa Crvenom zvezdom.

“Odličan su tim, ali siguran sam da ćemo se boriti. Moramo igrati čvrsto u odbrani, držati se plana koji trener postavi i vjerujem da ćemo odigrati dobru utakmicu”, kaže šuter “plavih” svjestan da ekipa u ovim mečevima ne smije dozvoliti prazan hod:

“Bili smo bez energije u prvom poluvremenu druge utakmice protiv Mege. Ne smijemo to ponoviti, moramo da budemo energetski na veoma visokom nivou”.

Grin vjeruje da Budućnost nije bez šansi u Beogradu.

“Oni su mnogo dobar tim, imaju odlične bekove, dobre centre. Moramo da budemo agresivni, da dodajemo loptu. Uzubuđen sam zbog izazova, kako ja, tako i kompletan tim”.