“Ajkule” će ponovo morati na olimpijske i svjetske šampione

Crnogorski vaterpolisti nikako ne mogu da izbjegnu Španiju i Srbiju. I na Svjetskom prvenstvu u Fukuoki (17–29. jul) igraće “crveni” sa aktulenim svjetskim i olimpijskim šampionima, odlučeno je žrijebom u Atini. U grupi D je još autsajder Južna Afrika.

“Ajkule” neće imati problema da se plasiraju među prva tri tima u grupi i izbore osminu finala. Međutim, nedavno održan kvalifikacioni turnir Svjetskog kupa u Podgorici je pokazao da su Španci trenutno stepenik više i najvjerovatnije će za njih biti rezervisano prvo mjesto i direktan plasman u četvrtfinale.

Srbija je nakon osvajanja zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju pretrpjela smjenu generacija i trenutno su velike turbulencije u tamošnjem vaterpolu. Situacija je napeta zbog loših odnosa na relaciji Savez – Novi Beograd. Najjači klub u Srbiji je suspendovao najboljeg reprezentativca Dušana Mandića, bez utakmica je i golgeter Marko Radulović, koji ne igra od januara kada je raskinuo ugovor sa kragujevačkim Radničkim upravo da bi pojačao Novi Beograd. Centar Nemanja Vico je takođe uzeo pauzu zbog privatnih obaveza.

“Delfini” su u Podgorici savladali “ajkule”, ali izabranici Vladimira Gojkovića sigurno imaju šanse u duelu sa olimpijskim prvacima.

Crnogorci će u Japanu šesti put igrati na Svjetskom prvenstvu. Najveći uspjeh ostvarili su 2013. godine u Barseloni. Tada su sa Rankom Perovićem na klupi “ajkule” stigle do finala, gdje su poražene od Mađarske.

GRUPA A: SAD, Australija, Kazahstan i Grčka

GRUPA B: Kina, Francuska, Kanada i Italija

GRUPA C: Hrvatska, Mađarska, Brazil i Japan

GRUPA D: Južna Afrika, Srbija, Crna Gora i Španija