GLAS JUGOSLAVIJE: Amateri igraju fudbal srcem, a mi istorijom!

Fudbaleri Klaksvika, šampioni Farskih ostrva i njihov uspon u kvalifikacijama za Ligu šampiona najljepša su priča ovog ljeta. Mali klub velikog srca iz ostrvske države na sjeveru Evrope demolirao je velike Ferencvaroš i Haken, pa će i u najgorem mogućem scenariju ovaj tim igrati grupnu fazu Lige konferencija do kraja kvalifikacija. Sledeći na Klaksvikovoj mapi je Molde i biće to još jedan interesantan, ali i veliki izazov za klub koji je amaterski, za klub koji dolazi iz grada sa 5.000 stanovnika i iz zemlje koja uopšte nema fudbalsku istoriju.
Klaksvikov podvig je dobar primer za sve male klubove, ali i dobra lekcija za sve naše „velike“ klubove iz regiona poput Vardara, Škendije, Budućnosti, Sutjeske, Sarajeva… koji se ponašaju kao veliki i njihov rad i uspjesi su daleko iza amatera sa Farskih Ostrva, Gibraltara, Luksemburga, Velsa
Danas svi igraju fudbal, svi imaju plan, program i uslove za rad, a samo naši „veliki“ klubovi žive u istoriji i ono što su nekada bili, a da nisu svesni sadašnjosti i problema sa kojima se suočavaju.
Na primjer, ljetos je Škendija iz Tetova izgubila i eliminisana od amaterske ekipe iz Velsa, Haverfordvest. Sutjeska je najnoviji loš primjer za klubove iz regiona i njihovu eliminaciju iz Santa Kolome u Andori.
Malta ima svog predstavnika u trećoj fazi, Gibraltar je već imao tim u grupnoj fazi Lige konferencija, a Crna Gora i Bosna i Hercegovina, dvije fudbalske zemlje još uvijek nemaju klub koji je igrao u grupnoj fazi UEFA takmičenja. Vardar je prije pet godina spasio čast Makedonije, ali je klub sada u borbi sa finansijskom krizom koja je nastala neposredno poslije tog istorijskog poziva na najveći fudbalski brend u Makedoniji.
Pa ako amateri znaju da igraju fudbal i imaju mnogo slabiji fudbalski talenat od našeg regiona, onda bi ova lekcija Klaksvika trebalo da bude dobar primjer za naše fudbalske stručnjake koji stalno plaču da nemaju uslove, finansije… i evo je „selo“ sa 5.000 stanovnika srušilo giganta i klub kakav je Ferencvaroš iz Budimpešte sa milionskim, hiljadama i hiljadama navijača i milionskim budžetom.
Tako se u slučaju Farskih Ostrva, Gibraltara, Luksemburga… prvo pravi osnova za rad, uslovi i plan a onda se razmišlja o procentima, provizijama i transferima. Kod nas svako dete od 15 godina koje ima talenat već ima menadžera, roditelji već troše „milione“, i klubovi se kalkulišu sa milionskim ciframa i transferima, a o rezultatima niko ne razmišlja.
I zato, sa izuzetkom Crvene zvezde i Dinama – ostali timovi su više fokusirani na domaće lige, koji će im sudija suditi u narednom kolu, da li su kažnjeni za penal ili ne, i kada će odu u Evropu i kada će morati da igraju sa amaterima i da postignu uspjeh – onda je problem i ako ne uspiju na prvoj onda padaju na drugoj prepreci.
Šampion Struga Trim Ljum spasio je čast klupskog fudbala u Makedoniji eliminisanjem Budućnosti. Ostali poput Škendije, Škupija i Makedonije G.P bili su očajni i brzo eliminisani. Sledeći protivnik je amaterski „ubica” – ekipa Esperanža iz Luksemburga. Srećno!