Beograd podsjetio Britance na Mareja – teniser je preživio najveći masakr u istoriji Škotske

Endi Marej je nakon Grend slem titula imao mnogo problema sa povredama, FOTO: Twitter
Endi Marej je nakon Grend slem titula imao mnogo problema sa povredama, FOTO: Twitter

Katastrofalna tragedija u Beogradu ostaviće veliki ožiljak Srbiji, kompletnom regionu, a krvavi pir u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, gdje je 13-godišnji dječak ubio devet osoba (čuvara i osmoro djece), potresao je cijelu planetu. Čitav medijski svijet o tome izvještava, a Britance je užas asocirao da ponovo aktuelizuju priču o nekada prvom igraču na ATP listi Endiju Mareju.

Da li ste znali da je 35-godišnjak iz Glazgova svojevremeno bio svjedok tragedije i horora? Košmarna priča datira iz 13. marta 1996. godine kada je u školi napadač usmrtio 16 djece i učiteljicu u najvećem masakru u istoriji Škotske, u Danblejnu…

Tomas Hamilton, koji je inače bio dobro poznat porodici Marej, ušao je u fiskulturnu dvoranu osnovne škole sa četiri pištolja i 700 metaka, ubio đake starosti između šest i sedam godina, potom izvršio samoubistvo. Marej, koji je u tom trenutku imao osam godina, i njegov dvije godine stariji brat Džejmi bili su tog crnog marta u školi, ali nijesu svjedočili pucnjavi.

Trostruki Grend slem šampion prvi put je o tragediji govorio u Amazonovom dokumentarcu –“Andy Murray: Resurfacing” i priznao da je u tom trenutku tenis postao bijeg od krvavog pira u kojem je, srećom, prošao bez fizičkih posljedica.

“Mnogo mi je važan tenis u životu, posebno od te tragedije iz Danblejna. Siguran sam da je svakom djetetu bilo teško iz različitih razloga. Poznavao sam tog čovjeka. Uvijek kada smo išli u dječji klub, on je bio sa nama u autobusu. U roku od dvanaest mjeseci nakon nesreće i naši roditelji su se razveli. Bio je to jako težak period”, govorio je svojevremeno Marej.

Majka braće Marej, Džudi, prvi put je o pucnjavi govorila prije deset godina za Radio Tajms i otkrila da je u trenutku masakra bila u porodičnoj prodavnici.

“Vozila sam ka školi misleći da možda više nikada neću vidjeti svoju djecu”.

Vlada Velike Britanije je nakon masakra u Danblejnu donijela oštre zakone za dozvolu i posjedovanje oružja.