DIV SA ŠALATE ZAVRŠIO KARIJERU

“Bez vas ovo srećno putovanje ne bi bilo moguće”

Foto: Adam Davy / Press Association / Pixsell

Ivo Karlović, koji će za sedam dana proslaviti 45. rođendan, objavio je da završava tenisku karijeru.

Div sa Šalate posljednji meč odigrao je 2021. u kvalifikacijama za Indijan Vels, a sada je putem društvenih mreža kroz svojevrsno pismo poručio da je gotovo.

“Dragi fanovi i prijatelji, nadam se da će vas ovaj post sve zateći dobrog raspoloženja i sa snažnim bekhendom. Neki od vas su primijetili da je prošlo dosta vremena od kada sam igrao na turniru i još uvijek me svakodnevno pitaju hoću li se i kada vratiti. Žao mi je što ću vas razočarati, ali ovim pismom želim to da učinim službenim i konačno objavim svoje povlačenje.

Imao sam vrlo zadovoljavajuću, neortodoksnu i dugu karijeru koja dolazi iz veoma skromnih početaka, posebno za tenisera. Hrvatska je bila sasvim drugačija zemlja 80-ih i 90-ih godina kada sam odrastao i jako sam ponosan na svoja postignuća i ono što sam uspio da prevladam.

Želio bih zahvaliti svim trenerima i ljudima koji su bili uključeni i doprinijeli mom razvoju kao tenisera. Bez vas ovo srećno putovanje ne bi bilo moguće. Porodica mi je pružila ogromnu podršku i neizmjerno ih volim. Veselim se što ću nastaviti da provodim vrijeme sa njima radeći stvari koje su nam važne i koje nas ispunjavaju.

Svima vama koji ste bili navijači i podržavali me tokom godina, hvala što ste bili dio mog putovanja. Volim vas sve i nadam se da se opet vidimo. Ostaću blizak tenisu i pokušati da podijelim svoje znanje i sva nevjerovatna iskustva na turneji s novim generacijama tenisera. Putovanje se nastavlja i fokus se preusmjerava. Zahvalan sam. Živjeli – dr. Ivo”, poručio je hrvatski teniser.

Podsjetimo, Karlović je svojevremeno držao brojne teniske rekorde poput najbržeg servisa (251 km/h), najvećeg broja servisa u jednom meču (78), a u karijeri je ukupno ostvario 13.728 aseva. U međuvremenu ga je prestigao Džon Izner, ali Karlović i dalje ima bolji prosjek asova od Amerikanca po meču – 19,8 u odnosu na 18,5.

Na ATP listi pojavio se 9. juna 1997, a najbolji rang imao je 2008. kada je bio 14. igrač svijeta. Slavu je doživio 2004. na Vimbldonu, gdje je pobijedio tada aktuelnog šampiona Lejtona Hjuita. Potom je 2.11 visoki Karlović 2007. osvojio tri turnira – Hjuston, Notingem i Stokholm.

Ukupno 27 mečeva odigrao je za reprezentaciju Hrvatske, od čega je 13 riješio u svoju korist. Takođe, bio je dio ekipe koja je 2005. osvojila Dejvis kup. Uz to je osvojio osam titula na ATP turnirima, sedam Čelendžera i četiri ITF Fjučersa.

Karijera originalnog tenisera, ubojitog servisa, ostaće upamćena u svijetu tenisa. Jer, teško će se u bliskoj budućnosti roditi igrač kakav je bio Ivo Karlović.