DŽEJN TORVIL I KRISTOFER DIN

Bolero day za sva vremena

Torvil i Din ponovo u Zetri, FOTO: Victoria Jones/PRESS ASSOCIATION/Pixsell
Torvil i Din ponovo u Zetri, FOTO: Victoria Jones/PRESS ASSOCIATION/Pixsell

Sarajevo i 14. Zimske olimpijske igre bili su i ostali posebni, po mnogo čemu. A, ono što se dogodilo na današnji dan, prije 40 godina, bilo je pravo sportsko čudo! Podvig za sva vremena, o kome se sa divljenjem govori i govoriće se i to ne samo u svijetu umjetničkog klizanja.

<<< Obilježava se 40 godina od Igara u Sarajevu

<<< “U Sarajevu sam pomislio da smo na drugoj planeti”

Sedmog dana Igara, pred punim tribinama arene Zetra, britanski predstavnici Džejn Torvil i Kristofer Din, suvereni vladari u konkurenciji plesnih parova, superiorno su osvojili zlatne medalje očaravši publiku i žiri. Za četvorominutni nastup, uz taktove Bolera, francuskog kompozitora Morisa Ravela, ocijenjeni su od svih sudija maksimalnom ocjenom 6 – u prevodu, dobili su desetke, što je i dan danas neprevaziđen rezultat!

Njihovom timu uspjelo je i da Bolero, koji izvorno traje preko 17 minuta, skrate na prihvatljivih 4:28 da sve bude, zaista za desetku!

Torvil i Din, koji svakog 14. februara jednom drugom čestitaju “Bolero Day”, nastupiće i večeras u Sarajevu, na obilježavanju jubileja Igara i olimpijske sedmice. Legendarni britanski par proslaviće 50-u godišnjicu zajedničkih nastupa.

U blistavoj karijeri, osim olimpijskog zlata u Sarajevu, osvojili su po četiri najsjajnija odličja na prvenstvima Evrope i svijeta…