BOKS / FJURI - JUSIK

Borba vijeka

Foto: Sipa USA / Pixsell

Sitno brojimo do jednog od najvećih sportskih događaja, ne samo u ovoj godini, već u ovom vijeku.

Noćas, sa subote na nedjelju, oko ponoći, zavisno od prethodnih borbi, Tajson Fjuri i Oleksandr Jusik u saudijskom Rijadu bore se za apsolutnog šampiona u teškoj kategoriji.

Pobjednik će postati prvi bokser koji je ujedinio sve titule još od slavnog Lenoksa Luisa 1999, kada je savladao Evandera Holifilda, a onda i Majka Tajsona te ispisao istoriju, a potom je savladao i Vitalija Klička. Upravo je slavni Britanac, rođen u Vest Hemu, London, ovih je dana u Rijadu, gdje promoviše borbu nad borbama između Irca i Ukrajinca.

U međuvremenu su akteri održali javne treninge…

Uoči borbe održana je pres konferencija, a potom i sučeljavanje dva borca. Interesantno, dok se Jusik spremio za “mačevanje pogledima”, Fjuri nije gledao u njega, već u publiku, smijući se i pokazujući mišiće. U jednom trenutku stao je ispred svog suparnika, koji pak nije skidao hladnokrvni pogled s njega. Bokserski stručnjaci uveliko razglabaju da li je Fjurijev nastup pitanje mentalne borbe uoči obračuna ili tek nedostatak samopouzdanja.

“On je tip zastrašujućeg izgleda i pogleda. Sada sam ovdje da se opustim i pričekam subotu veče. Sva priča je gotova”, kratko je poručio Fjuri, vlasnik WBC pojasa, uz skor od 35 mečeva, 34 pobjede, od čega 24 nokautom.

“Mislim da je Jusik najbolji protivnik sa kojim ću se susresti, jer se borio sam sa svjetskim prvacima i prije, kao i sa neporaženim borcima takođe. Dijelio sam ring i sa zlatnim olimpijcima, ali nikada se nisam borio protiv tipa koji je postajao svjetski šampion u dvije teške kategorije. Mislim da to izdvaja Jusika od ostalih protivnika. Ako pobijedim Jusika, a vjerujem da hoću, postaću najbolji teškaš svih vremena”, smatra Fjuri.

Na drugoj strani Jusik je vlasnik WBA, IBF, WBO i The Ring pojaseva. Do sada je 21 meč riješio u svoju korist, uz 14 nokauta i bez ijednog poraza.

“Biće to odličan meč jer on je sjajan tip. Velik je, pametan, na neki način i podmukao. Priča da ćemo nakon borbe popiti pivo. Međutim, ja neću piti pivo s njim. Vino možda hoću”, rekao je dobro raspoloženi Jusik pred novinarima.

Ukrajinac je maksimalno fokusiran na borbu karijere.

“Nije me moguće uplašiti. Moj fokus je samo na borbi. Previše je toga u igri, zbog toga sam propustio novogodišnje praznike i rođendane moje djece. Sve sam propustio jer sam bio u trening kampu posljednjih sedam mjeseci. Jednog jutra sam se probudio i sam sebe pitao da li je ovo san i što se događa. Želio sam da odem kući, ali sam sljedećeg dana ponovo morao da ustanem i odem na trening”, opisao je svoje spartanske pripreme Jusik.

Cijela priča dobija dodatno na filmskom značaju kada se zna kroz što su dva borca prošla ili prolaze u karijeri. Fjuri je svojevremeno, prema sopstvenom priznanju, nakon epskog trijumfa nad Vladimirom Kličkom dotakao sami vrh, ali istovremeno i dno te se odao alkoholu i opijatima, fizički deformisao, zbog čega je u jednom trenutku poželio automobilom da izvrši samoubistvo. Međutim, u posljednji čas je pomislio na porodicu, promijenio smjer, pobijedio mračnu ideju i ponovo se vratio boksu, proslavivši se pobjedama nad Deontajem Vajlderom, jednim od najvećih udaraca od nastanka boksa.

A što tek reći za Jusika? Bori se sa neporaženim suparnikom za apsolutnog šampiona u trenutku kada se njegova Ukrajina bori za goli opstanak pod naletima Rusije, čija invazija traje od februara 2022. godine. Jusik se čak u jednom trenutku i borio na liniji fronta za svoju zemlju, a potom se vratio treninzima i pripremao za gradnioznu borbu, u koju će pun motiva izaći u ring, želeći da izvojeva višestruku pobjedu pred očima cijelog svijeta.

Definitivno, večerašnji spektakl ne smijete propustiti.

Dva magična borca to zaslužuju.

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare