Crnogorski snagatori: Trud se isplatio, veliki uspjeh za sport i državu

Svjetsko prvenstvo u pauerliftingu održano je prije nedjelju dana u Mađarskoj, a crnogorski reprezentativci pokazali su sav potencijal koji naša zemlja posjeduje.

Prva medalja, i to zlatna, djelo je Podgoričanina Dražena Filipovića, koji je nastupao u kategoriji do 140 kilograma.

On je u veoma jakoj konkurenciji uspio da se domogne najvišeg postolja i predstavi državu na najbolji mogući način. U razgovoru za LOB SPORT priznaje da su pripreme za takmičenje bile mukotrpne i naporne.

Pripreme su trajale osam mjeseci i morale su da budu iscrpne kako bih bio konkurentan i uspio da se se izborim za zlato i predstavim zemlju. Očigledno je da se trud isplatio. Ovo je za Crnu Goru prva medalja u pauerliftingu i to je veoma bitno za razvoj ovog sporta. Bilo je učesnika sa svih kontinenata, tako da je ovo stvarno veliki podstrek. Kompletna Evropa je nastupala tamo i stvarno sam ponosan na ovaj uspjeh“, rekao je na početku Filipović.

Pored velike fizičke snage, ovaj sport iziskuje jak mentalni sklop, kao i vojničku disciplinu i vođenje računa o svakom detalju i segmentu treninga.

Fizička priprema je potrebna i bitna, ali bez psihičke snage je veoma teško uspjeti. Uz to je potreban i dobar san i ishrana. Ukoliko to ne ispoštujemo onda nećemo postići više ciljeve koji su zacrtani za taj dan ili neki naredni period.”

Filipović smatra da je napredak u pauerliftingu vidljiv, ali da bi država sem najpopularnijih sportova trebala da obrati pažnju i na “manje” popularne.

Sekretarijat za sport trebao bi da organizuje što više turnira i napravi prostora za naše sportove, a pogotovo pauerlifting. Napredujemo polako, i nadam se da će se sve više mladih okrenuti sportu i baviti se zdravim stilovima života.

Ambicije su kao i uvijek velike, ali se momak sa Zabjela oslanja na mlađe, kao i njihovu afirmaciju.

Moj plan je da afirmišem mlađe takmičare, i da im postavim što više ciljeve kako bi mogli da se takmiče na velikim prvenstvima. Rekordi su prolazni, njihova imena ostaju. Što se ličnih dostignuća tiče, plan je da izađem na Svjetsko prvenstvo u Slovačkoj ako ostvarim dodatnu normu i ponovim uspjeh iz Mađarske“, zaključio je popularni Daka.

Pored Dražena, prvo mjesto u juniorskoj konkurenciji ostvario je Petar Stijepović koji je na rav benč presu podigao 122 kilograma i postao svjetski prcak i rekorder u kategoriji do 60 kilograma.

“Dugo sam se spremao, skidao sam dosta kilograma, svjetski rekord je bio 117 kila, a ja sam digao 120. Veoma teške pripreme su iza mene, ali moram da kažem da nije bilo mog tima teško da bi mogao da ostvarim ovaj rezultat. Na kraju je sve uspjelo i zaista sam srećan. Za dvadeset dana imamo takmičenje na Cetinju i to je za sada najbliže za šta se pripremam, a vidjećemo šta će se dešavati u budućnosti“, rekao je Stijepović.

Pored Filipovića i Stijepovića, medaljama su se okitili Miloš Ćećanović, Jasmin Kočan, Dušan Banović, Đorđe Miljanović, Nikola Lazović, kao i Ana Božović.