Danilo Radović: Potrebna su veća ulaganja u najtrofejniji crnogorski sport

Danilo Radović (foto: Krsto Vulović)

Prošla je decenija a ništa se nije promijenilo u crnogorskom klupskom vaterpolu. Jadran nemilosrdno “melje” konkurenciju. Temelje postavljene od strane Vladimira Gojkovića, još čvršćim drži Petar Radanović. Njegovi puleni su nedavno osvojili devetu uzastopnu titulu državnog prvaka. U poslednjih 10 godina samo su vaterpolisti sa Škvera podizali pehar (2020. šampionat nije održan zbog pandemije koronavirusa). Malo je situacija drugačija u Kupu Crne Gore. Primorac je prošle godine šokirao Novljane u finalu, ali od poslednjih 12 trofeja u takmičenju koji se jedino kod nas ne može nazvati najmasovnije jer imamo samo četiri kluba, Jadranaši su osvojili 11!

Od nezavisnosti Crne Gore od 17 izdanja Kup takmičenja Novljani su osvojili 14, dok su od 16 sezona prigrabili 12 titula u nacionalnom prvenstvu. “Zvijezda Škvera” je u jednom momentu u domaćim takmičenjima imala niz od pet i po godina bez poraza, koji je prekinut u Budvi.

U upravo završenoj sezoni su u finalu “počistili” Primorac 3-0. Rezultati utakmica na Škveru (14:5 i 10:5) pokazali su koliko konkurencija još kaska za “vječitim” šampionima.

Iskoristio bih priliku da čestitam ekipi na odličnoj predstavi u finalu plej-ofa i novom trofeju. Očekivali smo jači otpor Primorca i uzbudljiviju seriju. Završili smo posao relativno lako. Kada smo prebrodili duel u Kotoru znali smo da će trofej ostati na Škveru“, počinje razgovor za Lob Sport, Danilo Radović.

foto: Vuk Ilić

Na startu sezone nije izgledalo da će se Jadran prošetati do titule. Primorac je uspio da uzdrma temelje Radanovićevog bedema, pribojavali su se vaterpolisti sa Škvera duela u drevnom gradu i prelaska sa otvorenog u zatvoreni bazen. Ispostavilo se, bez razloga. Radović otkriva šta je bio tas na vagi u korist njegovog tima.

Na startu sezone smo zaista bili u egalu sa Primorcem. Međutim, kada su Jovan Vujović i Uroš Vučurović zaliječili povrede i kada smo dobili pojačanje u vidu Đura Radovića niko nije mogao da nam parira. U drugom dijelu sezone smo imali skor 11-0, što je veliki uspjeh“.

KVALITET DOMAĆE LIGE U OPADANJU

Kvalitet domaće lige je u opadanju. Takav utisak ima i mladi Radović.

Kvalitet je lošiji nego prethodnih godina, s obzirom da svake godine odlaze najbolji igrači, ali eto, mi mladi dobijamo šansu da se takmičimo i pojedine utakmice, pogotovo na startu prvenstva su neizvjesnije nego što su ranije bile“.

foto: Vuk Ilić

Na konstataciju da je u finalu plej-ofa ipak neizvjesnosti bilo samo u drugom meču u Kotoru, kada je Jadran u finišu “slomio” velikog rivala (10:8), a da on i saigrači, kao i Primorac, pobjeđuju Budvu i Kataro rezultatima koji su ubjedljivi čak i za košarku, Danilo odgovara:

Trenutno je velika razlika između Primorca i nas u odnosu na Kataro i Budvu. Nije dobro što prvenstvo nije izjednačenije. Generalno, unaprijed se zna koja dva kluba će igrati u finalu“.

ZA LIGU ŠAMPIONA POTREBNA DVA ISKUSNIJA IGRAČA

Radanovićeva četa dominira Crnom Gorom, ali u regionu i Evropi je druga priča. Novi Beograd, Jug, splitski Jadran, Radnički Kragujevac raspolažu moćnim budžetima, Mladost, Crvena zvezda i Šabac su takođe bili ispred vaterpolista sa Škvera u Premijer regionalnoj ligi. U Evropi su kvalifikacioni turniri Lige šampiona, kasnije i Evro kupa bili krajnji domet.

Ispali smo iz Evrope ranije od očekivanog. Na to su uticale već pomenute povrede i činjenica da ni jednu utakmicu do kraja decembra nismo odigrali u punom sastavu. U Premijer regionalnoj ligi je osnovni cilj bio opstanak i to smo ispunili. Kako je vrijeme odmicalo, vidjeli smo da možemo da igramo sa svima i mislim da smo u nekim utakmicama olako ispustili bodove“.

foto: Krsto Vulović

Jadran će naredne sezone možda nastupatu u najjačem evropskom klupskom takmičenju, jer se “šuška” da će šampion Crne Gore dobiti “vajld kard”.
Sigurno da bi našoj mladoj ekipi mnogo značilo šest do sedam mečeva protiv najboljih klubova i igrača na svijetu“.
Ukoliko se vrate u Ligu šampiona, Novljanima će biti potrebna pojačanja kako ne bi bili “topovsko meso” za moćne evropske klubove.
Fali nam jedan, možda i dva iskusna igrača koja bi pomogla izdancima naše škole u razvoju. Trenutno je za klub takav finansijski izdatak nemoguća misija, ali se nadamo da će u budućnosti i to biti moguće. Imali smo sreće prošle sezone što smo imali Marka Petkovića i Dimitrija Obradovića. Tandem naših nekadašnjih reprezentativaca nam je pomogao na putu da postanemo, prije svega, dobri ljudi, samim tim i igrači. Ove sezone smo imali Pavela Halturina, kasnije i Đura Radovića. Ukoliko u klubu konstantno ne budemo imali iskusnije vaterpoliste, plašim se da mlađi neće imati pravu potporu za razvoj“.

70 ODSTO VATERPOLISTA NAPUSTI CRNU GORU NAKON ISTEKA OSNOVNOG UGOVORA

Škver je nepresušno vrelo talenata. Prosjek godina ekipe je 19,8, a kvari ga Pavel Halturin, koji je zagazio u 40. godinu. Darko Đurović, Uroš Vučurović, Jovan Vujović, Đuro, Vasilije i Danilo Radović su ili reprezentativci ili kucaju na vrata “ajkula”.

Sreća u nesreći, što se tiče povreda Vujovića i Vučurovića na startu sezone, je što su neki novi klinci, poput Lazara Vukićevića, Strahinje Gojkovića i Danila Stupara dobili šansu i odlično je iskoristili“.

foto: Vuk Ilić

Veliki problem crnogorskog vaterpola je infrastruktura. Mnogi talentovani dječaci su odustali od vaterpola jer zbog svakodnevnih putovanja nisu mogli da usklade obaveze u školi sa sportom. Vaterpolo klub Jadran je 2021. ostao bez sigurne zimske baze u Institutu “Simo Milošević”, gdje je popustila krovna konstrukcija. Od tada, talenti iz Herceg Novog i okoline treniraju na otvorenom bazenu na Škveru.

Što se tiče uslova, ljeti su savršeni, pošto je Škver jedan od najljepših otvorenih bazena na svijetu. Zimi moramo da se snalazimo i da treniramo ispod balona gdje uslovi nisu baš najbolji. Dosta vlage se stvara i onda su otežani uslovi za rad. Nekad ne možemo da koristimo teretanu zbog toga“.

Jadran, Primorac, Budva, pa i Kataro su u jednom periodu imali timove kadre da se uhvate u koštac sa najjačim klubovima Starog kontinenta. Sada su iz godinu u godinu ulaganja sve manja, kotorski timovi i Budvani su regionalni drugoligaši.

Što se tiče stanja u crnogorskom vaterpolu, to je pitanje za neke druge ljude. Moje mišljenje je da bi trebalo više ulagati u sport koji je donio najviše medalja Crnoj Gori, počevši od infrastrukture. Potrebni su nam olimpijski bazeni. Takođe i klubovima treba pomoći većim budžetima kako bi najbolji igrači ostajali u domaćem šampionatima, jer 70% igrača napusta matične klubove kada im istekne osnovni ugovor. Naši klubovi jednostavno nemaju sredstava da zadrže najbolje igrače“.

foto: Vuk Ilić

U JULU POTPISIVANJE NOVOG UGOVORA I FUKUOKA

Danilo Radović ipak nije jedan od onih koji će nakon isteka prvog ugovora “zapaliti preko grane”.

Ugovor sa Jadranom mi ističe u julu. Ako sve bude kao što smo se dogovorili još dvije godine ću biti na Škeru“.

U julu je i Svjetsko prvenstvo u Fukuoki.

Počinjemo pripreme 15. maja. Nema velike pauze imeđu klupske sezone i okupljanja reprezentacije. U Fukuoki nas čeka teška grupa sa Španijom, Srbijom i Južnom Afrikom. Mlada smo ekipa, ali se od vaterpolo reprezentacije Crne Gore uvijek očekuje medalja. Motiva nam neće faliliti i sigurno ćemo pokušati da napravimo podvig i obradujemo navijače“, zaključio je Danilo Radović.