Deset godina engime

Šumaher u društvu pokojnog brazilskog fudbalskog velikana - Pelea, FOTO: Sven Simon/DPA/PIXSELL
Šumaher u društvu pokojnog brazilskog fudbalskog velikana - Pelea, FOTO: Sven Simon/DPA/PIXSELL

Uskoro će deset godina od nesreće, a stanje Mihaela Šumahera je i dalje – engima!

Ogroman je znak pitanja kod svih kada pomenu ime sedmostrukog šampiona Formule 1. Bio je to petak, 29. decembar kada je legendarni Njemac sa sinom Mikom, tada 14-godišnjakom, skijao u francuskom Meribelu, napravio pogrešan potez i udario stijenom u glavu.

Imao je Šumaher opremu, kacigu na glavi, ali su povrede bile toliko teške da se nakon toga više nikada nije pojavio u javnosti – za proteklih deset godina nije isplivala ni fotografija…

Dvije teške operacije usred noći, hirurzi koji buše lobanju, pa čak i poneki očevidac koji tvrdi da je popularni Šumi ustao sa mjesta nesreće i na nogama napustio stazu, mjeseci u komi, procjene koliko ima procenata da preživi i oporavi se, da li je totalno paralizovan ili u kolicima – sve su nagađanja…

“Sa nama je, ali je drugačiji. Svakog dana pokazuje koliko još ima snage u njemu. Živimo zajedno i prolazimo kroz terapiju. Činimo sve da bi se on osjećao bolje”, prije dvije godine govorila je supruga Korina sa suzama u očima i dodala:

“Uvijek nas je štitio, sad mi štitimo njega. Svakog dana nam nedostaje. Svima nedostaje, ali opet je tu. Drugačiji, ali je to – to nam daje snagu.”

Mural posvećen Šumaheru u Sarajevu, FOTO: Armin Durgut/PIXSELL

Mik Šumaher je u međuvremenu imao 43 starta na trkama Formule 1…

“Sve bih dao da razgovaram sa ocem o trkama.”

Stanje Šumahera, možda i najveće legende auto-moto sportova je pod ogromnim velom tajne. Sve se svodi na nagađanja, a pristup porodici, osim najbližih, imaju rijetki, poput nekadašnjeg šefa Ferarija Žana Toda.

“Tu je, ali nije Mihael kakvog pamitmo. Njegov život je drugačiji, štite ga žena i djeca, a imam privilegiju dijeliti vrijeme sa njim. To je sve što mogu reći”, prošle sedmice je ispričao Tod za ugledni francuski Lekip.

Šumi je, po svemu sudeći, živ – ostaje veliko pitanje da li će javnost ikada saznati u kakvom je stanju…