GLAS JUGOSLAVIJE: Aplauz! Svi mi nismo stranci kod braće Bosanaca!

Posle mnogo godina lijepa i prijatna odluka! Fudbalski savez Bosne i Hercegovine odlučio je da se igrači koji su iz zemalja bivše Jugoslavije neće smatrati strancima u klubovima te zemlje! Potez koji je privukao pažnju u čitavom regionu i odluka koju treba pozdraviti aplauzom, ali i primjer koji bi trebalo da prihvate i ostale zemje kao Makedonija, Srbija, Crna Gora… Kosovo i Albanija već imaju odluku da njihovi igrači nisu stranci.

Uz dužno poštovanje prema svima, ovakvu odluku iz Sarajeva treba prihvatiti i ovdje u Skoplju jer trenutno skoro svaki tim ima “stranca” iz bivših zemalja Jugoslavije, a broj stranih igrača koji se mogu registrovati je 4+4. To znači da je četiri stranca u klubovima iz Makedonije granica za koju ekipe ne plaćaju “penale” savezu, a onda se za svakog narednog plaća i od 4.000 do 8.000 eura!

Ako se nešto nauči iz Bosne i Hercegovine, recimo, dobar predlog bi bio pravilo sa četiri stranca plus četiri “domaća” igrača iz zemalja bivše države!

Ne samo Makedonija, već i ostale balkanske zemlje imaju problem sa domaćim snabdijevanjem kvalitetnih igrača. Naši klubovi, bar većina njih, gledaju da proizvode kvalitetne mlade igrače i prodaju ih čim stanu na noge. Ta politika prodaje najboljeg vodi u potjeru za stranim igračima. Makedonski klubovi, pored igrača iz regiona (uglavnom nepoznatih fudbalera), dovode i fudbalere iz Afrike, Brazila, Kostarike i posljednjih meseci sa Jamajke.

Prosječna plata stranaca ovdje je 2-3.000 eura, iako je nekada, kada su Vardar i Škendija trošili džakove novca, bilo i po 15.000 eura mjesečno! Sada je to naučna fantastika, ali zato maksimalna plata može da dostigne 5.000-6.000 eura i može da je isplati samo Škendija.

Kvalitet stranaca i da li će biti pogođeni u prelaznom roku zavisi i od nastupa klubova u UEFA takmičenjima. Sljedeće nedjelje počinju izazovi u kvalifikacijama za Ligu šampiona i Ligu konferencije. Makedonski klupski rejting je na najnižem mjestu u istoriji, pa će se timovi ovog ljeta boriti da nam se ne desi Crna Gora i da izgubimo jedno mjesto u Ligi konferencije, a ujedno i šampion počinje sa nastupima u pretkvalifikacijama.

Šampion Struga Trim Ljum otvara protiv Žalgirisa i nada se prolasku, iako je šampion Litvanije u ulozi favorita. Šansa debitanta u Ligi šampiona je revanš, koji će se prvi put igrati na stadionu u Ohridu, koji se nalazi nekoliko kilometara od Struge, u vrijeme kada se očekuju paklene temperature na kojima će se Litvanci “istopiti”.

Škendija ima protivnika iz Velsa, Škupi igra sa timom iz Litvanije. Obje ekipe imaju prave i velike šanse i da prođu prvu prepreku na evro sceni. Osvajač Kupa, makedonski tim G.P ima tešku misiju protiv ekipe RFS iz Letonije.

Nadajmo se da će bar jedna od ekipa iz Makedonije moći da vidi avgust na evro sceni i da je pred nama burno fudbalsko ljeto!

Isto važi i za timove iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Kosova… za razliku od Srbije i Hrvatske, koje imaju sjajna dostignuća i znaju šta znači grupna faza Lige šampiona!

Plan rada, strategija i poštenje znaju kako da donesu rezultate, jer novac ponekad nije presudan u fudbalu. Zato klubovi i igrači treba pošteno da se oznoje i pokušaju da naprave rezultat u Evropi, jer im je to obaveza – sve vrijeme su se kod kuće borili da izbore plasman na evropsku scenu.

Čist obraz uvijek pobjeđuje!