GLAS JUGOSLAVIJE: Čeferin vraća duh balkanskog klupskog fudbala

Dobro je kada imate “svog” čovjeka na velikoj funkciji kao što je Uefa. Nakon što je Aleksandar Čeferin postao prvi čovjek evropskog fudbala i zemlje bivše Jugoslavije vidjele su veliku pomoć Niona, kako u projektima, tako i u finansijama, ali i rezultatski bum jer su se otvorili novi izazovi.

Konferencijska liga je “puni pogodak” za manje zemlje čiji su klubovi u prošlosti samo sanjali da igraju u grupnoj fazi Uefa takmičenja.

Sinoć žurka u Prištini i velika pobjeda “malog” Balkanija (2:0), protiv titana zagrebačkog Dinama. Zrinjski je dokazao da čak i bosanskohercegovački klub zna da im napravi problem, i to kao gost kod Aston Vile sa nesrećnim porazom u 95. minutu (1:0), ali nakon dramatične i senzacionalne pobjede nad AZ Alkmarom u Mostaru (4:3). TSC Bačka Topola sa hrabrih 2:2 na svom terenu sa Olimpijakosom…

I ne samo to… Skoplje je prije 6 godina bilo domaćin Uefa Superkupa i sjajne utakmice između Real Madrida i Mančester junajteda. Tirana je bila domaćin finala Lige konferencije.

U svim sferama fudbal u regionu je napredovao jer ima podršku Aleksandra Čeferina. A u strukturama Uefa ima mnogo “naših” funkcionera. Najnovija odluka da Albanac Armand Duka bude potpredsjednik Uefa je još jedna snažna i velika podrška fudbalu na Balkanu. Albanija i Bosna i Hercegovina su domaćini Evropskog prvenstva za fudbalere do 17 i 19 godina, a Srbija i Slovenija su bile prethodni domaćini ovako jakih turnira.

Šteta što nemamo bolju infrastrukturu da bi zemlje bivše Jugoslavije konkurisale za domaćinstvo Evropskog prvenstva za seniore.

Svi ovakvi pozitivni primjeri vraćaju duh balkanskog klupskog fudbala. Atmosfera u Beogradu, gdje je Crvena zvezda igrala sa Jang Bojsom (2:2), dovedena je na nivo savršenstva. Ovakvi primjeri su samo dokaz da region zna šta je elitni fudbal, da ovdje ima vrhunskih fudbalera, to je dokazano, ali sada se klubovi malo približavaju eliti za koju, danas, nisu potrebni milioni – već milijarde, kojih nažalost u ovim našim zemljama nema, a drugi ih imaju od arapskih sponzora.

Zato maksimalna podrška “našem” Aleksandru Čeferinu, kojem za sada dobro ide u borbi sa bogatim klubovima oko ideje Superlige Evrope, i hvala na podršci svim projektima iz zemalja u našoj regii.

Hajduk i Split su se probudili i treba nam jači Partizan, Vardar, Sarajevo, Željo, Budućnost…