Glas Jugoslavije: Deca vide kako otac udara boksovima, a trener šutira arbitra!

Prelepo subotnje jutro bilo je proteklog vikenda u Skoplju, gde se u hotelu Hilton održava redovna generalna skupština Fudbalske Federacije Makedonije (FFM)! Kraj sezone, planovi za narednu, završni računi, čestitke šampionima. . .

I u tim trenucima stižu skandalozne vesti. Na samo nekoliko stotina metara od hotela nalazi se savezni kompleks u kome se nalaze hiljade roditelja, desetine ekipa i brojni talenti koji igraju utakmice dečje lige koja je u završnoj fazi. Reč je o deci uzrasta od 10 do 14 godina! Deca, od kojih će neki biti dobri fudbaleri, ali većina njih treba da budu zdrave i sportske generacije naše zemlje. To je jasno i svi to znaju od trenera, roditelja, novinara.

I umesto spektakla i uživanja u potezima mladih talenata, dogodi se skandal. Policija je na nogama, vozila se kreću ka teritoriji saveza. Užasna slika na jednom od terena gde je oko 1.000 navijača (uglavnom roditelja i rodbine), gde igraju ekipe Škendije iz Tetova i Kula iz Skoplja.

Zbog lošeg rezultata, nezadovoljan suđenjem – trener ekipe iz Tetova ulazi u teren i udara sudiju, a jedan roditelj preskače ogradu u počinje da šutira sudiju (prosečan sudija koji sudi i utakmice Prve lige u Makedoniji) I umesto lepog na stranu, spektakla, i uživanja u potezima mladih talenata, dogodi se skandal. Policija je na nogama, vozila se kreću ka teritoriji saveza. Užasna slika na jednom od terena gde je oko 1.000 navijača (uglavnom roditelja i rodbine), gde igraju ekipe Škendije iz Tetova i Kula iz Skoplja.

Nastaje haos, arbitar se tuče pred mnogo dece, pred mnogim roditeljima koji su tu da igraju fudbal, da postanu zdravi ljudi i uzori. Ali oni od kojih treba da uče, oni koji treba da im budu primer, rade skandalozne stvari zbog kojih su po dolasku policije završili u policijskoj stanici.

Utakmica je zaustavljena, a u tom momentu imate mnogo tužnih dečijih lica na terenu koja ne znaju šta se dešava i koja gledaju kako tuče sudiju i njihove roditelje na tribinama kako se svađaju sa roditeljima svojih protivnika sa tribina. protivnički tim. Opšta katastrofa!

Sve su češće ovakve slike na terenima kada igraju najmlađe kategorije. Nažalost, roditelji i treneri uzimaju za svoje pravo da teraju pravdu pred dečacima od 10 do 14 godina! Kakav je to primer!? Da li je to poenta i suština ovakvih dečjih liga, ovakvih takmičenja koja treba da budu primer dobre organizacije i kvaliteta u kojima pobeđuju najbolji. Sramota je velika i posle ovog skandaloznog čina postavlja se pitanje; Zar roditelji treba da budu na tribinama na ovim dečijim ligama!?

Novinarski bismo rekli – NIKAKO! Zašto? Ne samo zbog ovog primera tuča i tenzija, ima i roditelja koji svojim ponašanjem vrše dodatni pritisak na svoju decu sa tribina. Bolje je igrati pred praznim tribinama i izbegavati ovakve scene, ali u ovom slučaju imamo i trenera koji počinje da tuče sudiju. Takvima nije mesto u fudbalu, pogotovo ne da odgajaju decu i rade sa njima.

Poznati Slaven Bilić je pre izvesnog vremena u intervjuu za jedan medij u Hrvatskoj rekao da su „roditelji najveći problem za decu koja igraju fudbal u omladinskim kategorijama“. Dobar udarac i pravo u gol!

Treba razmišljati i o onoj deci koja neće biti fudbaleri i u budućnosti će biti lekari, advokati, radnici. . . Tu decu treba vaspitavati u sportskom duhu i o njima treba da brinemo koliko i o onima koji se nadmeću svojim talentom“, izjava je Đorđa Hristova, direktora Akademije FK Vardar od pre nekoliko godina kada su govorili i o vaspitanju mladih fudbalskih talenata.

Sve dok roditelji sanjaju milione na grbači svoje usvojene dece i dok roditelji misle da znaju više fudbala od Kapela, Anćelotija, Pepa Gvardiole i ostalih – uvek ćemo imati problem na treninzima i utakmicama dece, talenata – budući fudbaleri!