GLAS JUGOSLAVIJE: Dobar da sudi na Svjetskom prvenstvu, ali ne i bh. ligu

Bosna i Hercegovina je zemlja apsurda i nelogičnih situacija. Kada je u pitanju sport u BiH, Košarkaški savez BiH je nepoznanica svima u zemlji i situacija u krovnoj kući naše košarke nejasna je svakome ko je bar jednom pročitao neku vijest ili pogledao neki prilog o ovom savezu. Šta se dešava u prostorijama Saveza i oko njega, najbolje pokazuje podatak da je na nedavnoj pres konferenciji na kojoj su se naši reprezentativci žalili na, gotovo, pa nehumane uslove na pripremama predsjednik Saveza, a koji preko sedam godina sjedi u Upravnom odboru, tek sada upoznao Jusufa Nurkića.

FIBA GA POŠTUJE, KSBiH IGNORIŠE

Junak naše priče ipak nije košarkaš, nego košarkaški sudija. Ademir Zurapović je najbolji prezenter bh. košarke u posljednjih nekoliko godina. Jedan od najboljih evropskih i svjetskih sudija. Ono što je Milorad Mažić bio u fudbalu sa ovih prostora, to je još uvijek Zurapović u košarci. Čovjek koji je sudio finala Eurobasketa, Olimpijskih igara ne sudi domaće prvenstvo. Iako je FIBI dobar u našem Savezu su procijenili da zbog toga što ima više od 50 godina Zurapović ne može suditi u domaćoj ligi. Eh zamislite sada taj apsurd. FIBA vas delegira da sudite na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu i već sada ste glavni kandidat za finalnu utakmicu, a domaći “stručnjaci” vam ne daju da sudite domaće prvenstvo. Već drugu sezonu zaredom Zurapović nema pravo da sudi u našoj najjačoj košarkaškoj ligi, ali je na FIBA takmičenjima redovan.

Tako je nedavno sudio na pretkvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Istanbulu, a na otvaranju Mundobasketa bio je sudija na susretu između Slovenije i Venecuele koji se igrao u japanskoj Okinavi. Zurapović je bio glavni sudija utakmice, a asistirali su mu Metju Lej Kalio iz Kanade, te Vojčeh Liska iz Poljske.

Koliko ga poštuju u FIBA-i pokazuje i činjenica da je dobio licencu za suđenje u periodu 2023. do 2025, a sama činjenica da sudi na ovom Mundobasketu ostvara Bosni i Hercegovini mogućnost da i za period 2025. do 2027. dobije sudiju u elitnoj FIBA kategoriji. Zurapović će od septembra suditi i FIBA Ligu šampiona, ali nažalost za njega nema mjesta u domaćem prvenstvu. Svi ljubitelji koašrke u našoj zemlji vjeruju da će na kraju Upravni odbor saveza promijeniti ovu skandaloznu odluku i da će dozvoliti Zurapoviću da sudi domaću ligu, koja je i onako u posljednjih desetak godina na izuzetno niskim granama.

FINALE EUROBASKETA I OLIMPIJSKIH IGARA

Karijera Ademira Zurapovića traje već 27 godina. Rođen je u Tuzli prije 51 godinu. FIBA sudija je od 1995. godine. U proteklih nekoliko godina sudija iz BiH je također dijelio pravdu na susretima Evropskog prvenstva, Svjetskog prvenstva i Olimpijskih igara. Zurapović je prošle godine sudio finale Eurobasketa između Španije i Francuske, a nešto ranije bio je glavni arbitar i na finalu Olimpijskih igra na duelu SAD-a i Francuske.

I umjesto da se bore da ovog čovjeka, sa blistavom karijerom, zadrže što je moguće duže na našim parketima Košarkaški savez BiH je otpisao Zuraapovića preko noć i to još jednim nelogičnim potezom. U statute FIBE, koji važi za sve saveze pod njenim okriljem ne postoji nikakvo pravilo vezano za starosnu granicu.

Apsurdno, zar ne?