GLAS JUGOSLAVIJE: Fudbaleri – 30 godina ponos Makedonije

Na današnji dan, prije 30 godina, rođena je fudbalska reprezentacija Makedonije. Daleke 1994. godine 13. oktobra u Kranju odigran je prvi meč u istoriji i pobjeda nad Slovenijom u gostima sa ubjedljivih 4:1. Prvi gol je postigao Zoran Boškovski, a pratili su ga Darko Pančev, Dragan Kanatlarovski, Čedormir Janevski… sve do Elifa Elmasa i Jovana Maneva koji su postigli golove u poslednjem meču sa Maltom i pobede u gostima od 2:0 u septembru.

Već tri decenije fudbalska reprezentacija je ponos nacije, države i simbol jedinstva. Kako je i sama država Makedonija počela sa teškoćama, krizama, padovima… tako su i fudbaleri imali svoje blistave trenutke, ali i padove i razočaranja. Ali uvijek – uvijek reprezentacija je bila simbol jedinstva i dres za koji su ginuli i Makedonci, Albanci, Srbi, Bosanci… (bilo je i naturalizovanih Brazilaca).

Prije 30 godina smo počeli sa Darkom Pančevom, sa Goranom Pandevom stigli do zenita i nastupom na Evropskom prvenstvu 2020, a sada smo sa Elifom Elmasom bili u baražu za SP, ali ova nova generacija ima šta da pokaže i nije rekla posljednju riječ.

Makedonija je reprezentacija koja je oduvijek bila tvrd orah za velike selekcije, posebno na gostujućem terenu, gdje su pravljeni najveći uspjesi, kao što su pobjede nad Njemačkom (1:2), Italijom (0:1), ali i remi sa Holandijom (0:0, 1:1), Engleskom (2:2, 0:0), Italijom (1:1)…

Zanimljivo je da smo i sada i prije 30 godina u Skoplju igrali 1:1 sa tadašnjim prvakom Evrope, Danskom (1994), ali i sa sadašnjim, Italijom (1:1). Ovo su prvi i posljednji kvalifikacioni mečevi Makedonije na domaćem terenu.

Goran Pandev je simbol fudbalske reprezentacije koji je bio alfa i omega u periodu od 2001. do 2021. godine sa 122 odigrane utakmice i 38 postignutih golova. Neosporni rekorder, lider, kapiten i zaštitni znak reprezentacije svih ovih proteklih godina.

Za ovih 30 godina Makedonija je odigrala 275 utakmica u kojima je ostvarila 86 pobjeda, 120 poraza i 332 postignuta gola. Nastup na Evropskom prvenstvu 2020. i finalna utakmica plej-ofa prošle godine sa Portugalom najsjajniji su trenuci u reprezentaciji koja je u prošlosti imala neslavne utakmice i rezultate sa malim selekcijama poput Andore, Lihtenštajna…

Reprezentacija danas proslavlja rođendan u Pragu, gdje se sjutra od 15 časova igra presudan meč sa Ukrajinom u kvalifikacionoj grupi za Evropsko prvenstvo. Makedonija pobjedom može da se vrati u igru za veliku senzaciju, iako nas u novembru očekuju dueli u gostima sa Italijom i kod kuće sa Engleskom. Paklena grupa i pakleni izazov za predstavnike Makedonije koji nikada ne odustaju!

Ovo je naše vrijeme! – to je slogan fudbalera u poslednjih nekoliko godina koji su najuspešniji u istoriji reprezentacije.