GLAS JUGOSLAVIJE: Godina za zaborav, Lana Pudar i Zrinjski svijetla tačka

Kraj godine period je kada se sumiraju utisci i donose zaključci kakva je bila godina za nama. Dobra ili loša?

FUDBALERI NAJVIŠE RAZOČARALI

Kada je sport u Bosni u Hercegovini u pitanju 2023. godina je još jedna godina za zaborav. Ponovo smo bili bez velikih uspjeha, a Lana Pudar i Zrinjski su svjetlo na kraju tunela, a njihovi rezultati su plod samo njihovog rada i vizije, a ne nekog sistemskog plana koji bi polučio dugoročne rezultate.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je najgore kvalifikacije u istoriji. Šansu za EURO imamo kroz baraž naredne godine, ali teško da ćemo stići na smotru najboljih fudbalskih reprezentacija Starog kontinenta. Sarajevo, Željezničar i Borac pali su već na prvoj evropskoj prepreci. Istina, ova godina će ostati upisana kao prva u kojoj je jedan klub iz BiH zaigrao u grupnoj fazi UEFA-inog takmičenja. Zrinjski je igrao grupnu fazu Lige konferencije, ali to je, kao što rekosmo, plod sistemskog rada u klubu koji bi trebali prepisati i ostali sportski kolektivi u našoj zemlji. Jer ako ne znaš, onda nije sramota prepisati od boljeg i uspješnijeg.

Košarka u BiH kao da i ne postoji. Bosna se polako vraća, ali to nije ni blizu nekadašnjeg sjaja. Muška košarkaška reprezentacija ispala je u predkvalifikacionom ciklusu za Olimpijske igre, a ženska reprezentacija niže samo poraze.

Lana Pudar dominira u Evropi i svijetu i od nje se očekuje da donese medalju, prvu za našu zemlju u istoriji, na narednim Olimpijskim igrama. Ona je sigurno sportska ličnost godine u našoj zemlji. Bosna i Hercegovina, koja je nekada davala vrhunske sportiste i klubove danas je na margini evropskog sporta, a pitanje je kada će se ponovo vratiti na ozbiljan evropski put. Ako je suditi po dosadašnjem radu, neće to biti skoro.

NEKADA DOMINIRALI EVROPOM

A sinoćnja promocija knjige legendarnog Svetislava Karija Pešića nas je sve podsjetila kako smo nekada bili veliki i dominirali u Evropi. Bosna je bila prvak Evrope u košarci, prvi klub iz bivše Jugoslavije koji je to uspio. Željezničar je igrao polufinale Kupa UEFA, a medalje u individualnim sportovima nizale su se kao na traci. Višedecenijski post, kada su u pitanju sportski uspjesi, budi gnjev i razočarenje kod svih ljubitelja sporta u našoj zemlji. Svi se nadamo nekim novim sportskim uspjesima, a kada će oni doći pitanje je. Do tada sa nadom u novu, bolju, godinu pratićemo sportske uspjehe iz regiona i diviti im se.