GLAS JUGOSLAVIJE: Hibridna trava kao spas za sve nas na Balkanu

Skopska arena dobija novu podlogu, novi teren – hibridni koji rješava dugogodišnji problem i klubova i reprezentacije. Arena “Todor Proeski”, uz pomoć FS i Makedonije, spašena je od novih afera i tekstova širom Evrope kojima su protivnici gostujući u Skoplju opisivali katastrofalno stanje stadiona. To je jedan i jedini stadion u Makedoniji na kome se mogu odigrati utakmice po neophodnim kriterijumima Uefa za velike utakmice.

Nova hibridna trava, koja je kombinacija vještačke trave (70%) i prirodne trave (30%), biće dostupna za meč sa Engleskom za deset dana u Skoplju. FFM je gasio požar u rekordnom roku od 8 nedjelja u kojima je stadion dobio novi tepih za igranje međunarodnih utakmica nakon što je Uefa dala crveno svetlo posle duela sa Italijom (1:1), u septembru kada je Evropa, umjesto terena, vidjela veliku njivu, oranicu…

Cijeli projekat košta 400.000 eura i finansira ga savez, a ne država koja je vlasnik stadiona i koja ga je svojom nepažnjom dovela u veoma loš položaj. Podsjetimo, arena u Skoplju za 80.000.000 eura izgrađena je prije deset godina, a pre šest godina je odigran UEFA Superkup gdje su igrali Real Madrid i Mančester junajted.

Zašto država ne vodi računa o stadionu!? To je pitanje na koje svi traže odgovor. Država i kompanija koja upravlja stadionom naplaćuje svim klubovima igranje na stadionu, posebno za međunarodne utakmice, za koje je cijena prilično visoka. Vardar godinama ne igra na “svom” stadionu, a zbog čestog održavanja terena Rabotnički traži alternative.

Klubovi su ovog ljeta dovedeni u nezgodnu situaciju kada je Levski sa Škupijem gostovao u Skoplju, fudbal je bio na pijesku a ne na travi, a Struga T.Lj je u posljednjem trenutku dobila dozvolu da igra u Ohridu u plej-ofu iz Lige konferencije.

Međutim, sada je sve sređeno. Hibridna trava je spas ne samo za nas ovdje u Makedoniji, već za cijeli Balkan, koji ima problema sa održavanjem trave zbog velikih temperaturnih razlika u hladnim zimama i vrelim ljetnjim mjesecima.

Hibridnu travu sve više koriste veliki klubovi, pa su isti majstori koji su pravili novi teren na stadionima Santjago Bernabeu i Rajko Mitić u Beogradu postavili travu i na stadionu Todor Proeski u Skoplju. Možda je 400.000 evra mnogo, ali to je cijena neaktivnosti i neznanja onih koji su odgovorni za rad na stadionima.

Treba nam sve više ovakvih terena jer uz dobre terene postoji i dobar fudbal. Ne možete da igrate, pa čak ni da gledate dobru fudbalsku utakmicu ako nemate dobar teren.

Dok ostali lete na mjesec mi ovdje jos mislimo kako da spaimo barem jedan stadion koi bi imao norme Uefe, a sve se to gradi opet sa parama iz Nion-a koji je glavni “sponzor” svih fudbalskih proekata u našoj zemji…

Država je odavno digla ruke od sporta. Jer tu nema tendera, miliona, aviona…