GLAS JUGOSLAVIJE: Hrabri momci velikog srca

Na dan kada su se kadetski reprezentativci Bosne i Hercegovine, prije osam godina u Litvaniji (16.8.2015. prim. aut), okitili naslovom prvaka Evrope, reprezentacija Bosne i Hercegovine upisala je još jednu važnu i veliku pobjedu.

U odlučujućem meču za plasman u drugi krug kvalifikacija za Olimpijske igre izabranici Adisa Bećiragića su u fenomenalnoj partiji potopili Mađarsku sa 103:78. Baš kao i u Kaunasu, kada je kadete predvodio do naslova prvaka Evrope i sinoć u poljskim Gljivicama blisato je Džanan Musa. Sa 26 poena pokazao je da je najbolji kada je to najpotrebnije.

PROBLEMI NEZAMISLIVI ZA 21. VIJEK

Istina, ova pobjeda nije rezultatski u rangu naslova kadetskog prvaka Evrope, ali kada se sve sabere i pogleda onda je možda čak i vrijednija od toga.

A zašto? Dva dana pred put u Poljsku na pres konferenciji su svi reprezentativci, složni, kao jedan izašli i iznijeli sve probleme sa kojima se suočavaju kada dođu da igraju za reprezentaciju. Jusuf Nurkić i Luka Garza koji su NBA igrači, Džanan Musa prvak Evrope sa Real Madridom i njihove ostale reprezentativne kolege javnosti su iznijeli detalje kako tokom priprema po četiri igrača spavaju u jednoj sobi, kako nemaju kondicionog trenera, video analitičara… Zamislite u 21. vijeku, jedna evropska košarkaška reprezentacija nema kondicionog trenera, a selektorov stručni štab čine dva pomoćnika. Zamislite da u hotelu nisu imali na raspolaganju teretanu, a da su im protivnici na pripremama jedino bili reprezentativci Obale Slonovače, u kojoj je košarka važna kao i kod nas hokej na travi… I kada se činilo da već sebi prave alibi za eventualni neuspjeh, momci su jasno i glasno kazali: “Idemo u Poljsku napraviti rezultat” i to su na kraju i uradili.

UTAKMICA ZA ISTORIJU

U prvom kolu kvalifikacija savladan je Portugal, a zatim je poraz od Poljske malo poljuljao atmosferu u javnosti. Ipak, ponovu su se ovi sjajni momci izdigli iznad svega i na maestralan način savladali Mađare i zakazali duel sa Izraelom. Ova utakmica će ostati upamćena, kao vjerovatno jedina, u istoriji naše košarkaškre reprezentacije u kojoj je svaki igrač, od njih 12 u rosteru, upisao barem jedan poen na meču, da je svaki od njih proveo više od deset minuta na parketu i da su uspjeli postići preko sto poena.

Definitivno, ovo su momci velikog srca, koji ginu za dres reprezentacije i koji zaslužuju doći na okupljanje nacionalnog tima sa mislima vezanim samo za utakmicu, a ne da se bave smještajem, avionskim kartama, putovanjima….