GLAS JUGOSLAVIJE: Kako radiš, tako i naplatiš

“Kako radiš, tako i naplatiš” ili “kako siješ tako ćeš i žeti” stare su narodne izreke koje mi u Bosni i Hercegovini možemo čuti svakodnevno, bez obzira da li se radilo o nekoj lijepoj ili ružnoj situaciji ili događaju.

Ovo se najbolje može primijeniti i na Nogometrni klub Zrinjski, koji je napokon srušio “prokletstvo” staro 28 godina.

PRVI PUT GRUPNA FAZA

Bosna i Hercegovina će po prvi put od svoje nezavisnosti imati svog predstavnika u grupnoj fazi nekog Uefinog takmičenja. Da li će to biti Liga Evrope ili Liga konferencije, znaće se za sedam dana kada Zrinjski odigra revanš meč plej-ofa Lige Evrope protiv austrijskog LASK-a. Ono što je najvažnije jeste da je Zrinjski napravio još jedan iskorak i pokazao koliko su zapravo dobra organizacija, povjerenje i stabilnost kluba važni za rezultatski uspjeh.

Prošle sezone stigla je dupla kruna, prije toga sezona je završena sa tri poraza u 33 odigrana kola, a minut je dijelio Zrinjski od grupne faze Lige konferencije. Dvije sezone ranije Zrinjski nije igrao uopšte kvalifikacije za evropska takmičenja (op.a.). Plemići su klub sa najviše titula prvaka BiH. Osam puta su bili prvaci, a zanimljivo da su Željezničar i Sarajevo, ako se računaju i titule iz bivše Jugoslavije, sedam puta dizali pehar prvaka zemlje.

POŠTEN ODNOS

Od svih klubova u ligi, jedino Zrinjski nikada nije imao aferu sa odlaskom nekog igrača i trenera. Sjajna atmosfera u i oko kluba, ali i činjenica da “ulica” nema nikakvog uplitanja u klub donijeli su rezultate. Uprava kluba, sa alfom i omegom Dankom Šulentom, preko deset godina je u klubu. Zrinjski je oborio sve rekorde bh. fudbala i ispisao njegovu istoriju, a sada imaju priliku da i u evropskim okvirima ispišu zlatne stranice fudbala u našoj zemlji.

I dok drugi klubovi redovno dovode i tjeraju trenere i igrače, pod Bijelim brijegom se sve radi sistemski. Činjenica da je Sergej Jakirović dobio podršku kada nije odveo klub u Evropu, a zahvaljujući rezultatima u Mostaru danas je trener Dinama još je jedan pokazatelj koliko ljudi koji vode klub znaju kako i u kojem smijeru treba ići. Od 25 igrača, njih 17 je u Zrinjskom dvije ili više godina. Pored činjenice da su postavili i ispisali mnoge rekorde u Zrinjskom su napunili kasu. Pod Bijeli brijeg će stići između 6 i 10 miliona maraka, a kada se uzme u obzir način rada aktuelnog prvaka BiH, već sada se može najaviti da će Zrinjski još dugo, dugo godina vladati bh. fudbalom, a s pravom se nadati da će napraviti i značajniji evropski iskorak.