GLAS JUGOSLAVIJE: Ma samo nek’ se igra

Fudbalska Premijer liga Bosne i Hercegovine nije najbolja liga u Evropi, ali je sigurno jedna od najzanimljivijih. Naravno, ne zbog kvalitete fudbala koji je odavno na niskim granama, nego zbog svega onoga što se dešava na terenu i van njega.

Fer igra ili sudijsko “guranje”

Trećina prvenstva je iza nas. U našoj ligi igra se, u trokružnom sistemu, sa 12 klubova. Nakon prvih 11 kola lider je Borac. Očekivano, ako se zna kakvu zaštitu tim iz Banja Luke ima u sudijskoj organizaciji. Ali i u Savezu! Gotovo da ne postoji utakmica Borca nakon koje se ne govori o sudijskim greškama, naravno, u korist tima sa Gradskog stadiona. Sarajevu su dali gol iz ofsajda u kojem su bila tri igrača, protiv Veleža također lakrdija, a nekoliko puta, bez ikakvog osnova, mijenjali su domaćinstvo.

Zanimljiv podatak, pomalo i nestvaran, govori da su fudbaleri Borca zaradili svega 11 žutih kartona, u isto toliko odigranih kola. Da li Borčevci igraju zaista tako fer ili je na sceni sudijskog “guranje” procijenite sami. Iz Borca odavno najavljuju da će osvojiti šampionsku titulu, iako realno nemaju najkvalitetniji igrački kadar u ligi. Da li će zaista na kraju šampionski pehar put Banja Luke vrijeme će pokazati.

Zrinjski, koji igra grupnu fazu Konferencijske lige, ide dobro i u prvenstvu i prvi su favoriti za osvajanje naslova prvaka. Ozbiljno im prijeti Sarajevo, koje je preporodio Simon Rožman. U borbi za Evropu još su i Velež i Široki Brijeg.

Najveće razočarenje svakako su Željezničar i Tuzla City. Plavi sa Grbavice su i najlošiji gost u ligi. Na pet gostovanja upisali su pet poraza, uz samo jedan postignuti gol i deset primljenih. Na Grbavici će nešto ozbiljno morati uraditi u zimskom prelaznom roku, ako žele zadržati kakvu takvu šansu za izlazak na evropsku scenu, iako je već sada jasno da će Plavi teško do Evrope naredne sezone.

Igman je preuzeo Edis Mulalić, dobro poznat i crnogorskoj javnosti i sigurno da će tim iz Konjica sa popularnim Sabljom veoma brzo izaći iz krize. Posušje će biti opasan protivnik za svakoga, baš kao i GOŠK iz Gabele, dok je Zvijezda 09 i pored odlične finansijske situacije već otpisana.

Cirkus se nastavlja

I dok se ljubitelji fudbala u Bosni i Hercegovini nadaju dobrom fudbalu, lijepoj atmosferi na stadionima, izvjesno je da se cirkus zvani Premijer liga Bosne i Hercegovine nastavlja, a ako je suditi po prethodnim sezonama, sa još više nelogičnih situacija.

Bez obzira na sve zaljubljenici u loptu u Bosni i Hercegovini će i dalje sa dosta strasti pratiti sve utakmice, jer kod nas je važno “samo nek’ se kotrlja”.