GLAS JUGOSLAVIJE: Makedonija “tone”, pukla bruka na Old Trafordu

Šta se desilo reprezentaciji koja je prije dvije godine imala istorijski nastup na Evropskom prvenstvu, prošle godine igrala baraž za plasman na Svjetsko prvenstvo i sada gubi sa rekordnih 7:0! Fudbalska reprezentacija Makedonije doživjela je najveći poraz u svojoj 30-godišnjoj istoriji u duelu sa Engleskom na Old Trafordu.

Protiv Engleske, koja je u prošlosti dva puta igrala 2:2 i 0:0 sa Makedonijom na svom terenu, a evo sada su “tri lava” sačekali situaciju i napunili mrežu rivala do vrha.

Pukao je naduvani balon u Mančesteru gdje igrači selektora Blagoja Milevskog nisu ličili na sebe, igrali su kukavički, slabo i ništa… Tačno je da je Engleska super jaka, igraju kod kuće pred 70.000 gledalaca, ali u modernom fudbalu ozbiljna selekcija ne može i ne smije da izgubi 7:0. Javnost u Makedoniji je ogorčena i izdana od njenih heroja, koji su prošle godine nakon senzacionalne pobjede nad Italijom napunili trgove, ulice su bile pune ljudi kada se u Makedoniji slavio uspjeh fudbalera.

Sada su te iste ulice i trgovi prazni, ali društvene mreže pune uvreda, kritika i navijača koji traže ostavku selektora, kako i od fudbalera traže odgovornost. Blagoja Milevski nije podnio ostavku, izvinio se naciji za debakl i preuzeo odgovornost na svoja leđa. Ove kvalifikacije za Makedoniju su već završene u junu, iako smo u teškoj grupi sa Engleskom, Italijom i Ukrajinom. Upravo je duel sa Ukrajinom u Skoplju bio koban za “risove”.

Imali su fantastičnih 2:0 posle prvih 45 minuta, a onda se dogodio brodolom i poraz od 2:3 praćen “Old Trafordom” i rekordnom “sedmicom” u mreži Stoleta Dimitrievskog.

Makedonija kao da “tone” po pitanju reprezentacije. Igrači kao da su istrošeni, kao da im nedostaje snage i ideja. Međutim, to je rezultat njihovog malog ili nikakvog vremena igranja za klubove za koje igraju.

Kapiten Stefan Ristovski je jedan od retkih koji je u potrebnom ritmu, Ademi sa prelaskom u Kinu nije onaj stari, Bardi, Alioski nemaju minutažu u Turskoj, Elmas je jedinstven koji igra u vrhunskom klubu, Dimitrievski kao golman ne može da bude u fokusu iako juri ka Španiji, štoperi Musliu i Velkovski su daleko od potrebnog nivoa, a njihovi igrači Zajkov i Serafimov još uvek daleko od toga da budu glavni stubovi.

Nestorovski je, kao glavni napadač, imao malo vremena za igru u Udinezeu, ali je i dalje najbolja opcija jer su Miovski i Čurlinov van terena zbog povreda. Aleksandar Trajkovski, koji je srušio sjajnu Italiju, nije u vrhunskoj formi jer liga u Saudijskoj Arabiji nije na željenom nivou.

Makedonija ide u pogrešnom pravcu jer rezultati omladinskih timova nisu na potrebnom nivou, a klupski fudbal je na samom dnu.

Mora da postoji ekspresna reakcija FS Makedonije, od koje se očekuje da preuzme konkretne mjere i da uspije da ugasi crnu uzbunu koja posle duela sa Engleskom na Old Trafordu, najglasnije.

*Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici “Glas Jugoslavije” nijesu nužno i stavovi redakcije Lob sporta