GLAS JUGOSLAVIJE: Manijaci i Željezničar, posebna, neraskidiva i neopisiva veza

Fudbalski klub Željezničara jedan je od najomiljenijih fudbalskih klubova u bivšoj Jugoslaviji.

Godinama su Plavi sa Grbavice bili, onaj drugi klub, za koji navijaju svi oni koji dolaze van Sarajeva. I danas kada pitate igrače koji su igrali u bivšoj državi, ali i sportske novinare i navijače, svi će reći da je Željezničar imao to nešto, posebno, u odnosu na druge klubove i da je uvijek bilo lijepo igrati na Grbavici. Reći će i da se često znalo desiti u Ljubljani, Rijeci, Skoplju… da na tribinama bude više navijača Željezničara u odnosu na domaće. Ipak, pored toga Željezničar je često imao finansijske probleme. Samo jedna titula prvaka Jugoslavije, izgubljeno finala Kupa Maršala Tita i poraz u polufinalu Kupa UEFA učinak su Željezničara u bivšoj državi.

Nakon raspada Jugoslavije Željezničar je nastavio imati svoje probleme. I dalje je Željo bio radnički klub sa svojom, sada već, stogodišnjom filozofijom. Od nezavisnosti Bosne i Hercegovine Željezničar je osvojio šest titula prvaka, tome je dodao i šest kupova naše zemlje, i uz Zrinjski i Sarajevo su najtrofejniji klub u našoj zemlji. Na Grbavici se titula prvaka BiH čeka već deset godina, dok je posljednji trofej, onaj namjenjen pobjedniku Kupa, osvojen 2018. godine.

Ono što ima Željezničar, ali vjerovatno i niko više na Balkanu su navijači. Postoje brojnije navijačke grupe, u navijačkom svijetu i one koje imaju više poštovanja, ali niko kao navijači Željezničara ne iskazuju svoju ljubav. I pored toga što igrači ne bilježe vrhunske rezultate popularni Manijaci su uz svoj klub. Grbavica je treći najposjećeniji stadion u bivšoj Jugoslaviji, odmah nakon Poljuda i stadiona Rajko Mitić, a u BiH su nedodirljivi.  Željezničar je u 17 domaćih utakmica u Premijer ligi BiH, ne računajući Kup, gledalo ukupno 116.028 gledalaca, a u prosjeku je na Grbavici bilo 6.825 navijača. Zanimljivo je da je Željo bio sudionik i svih pet najgledanijih utakmica ove sezone bez obzira da li su igrali na domaćem terenu ili bili gosti.

U decembru prošle godine su navijači Željezničara postali generalni sponzor kluba. Zbog velikih finansijskih problema bilo je upitno šta će se desiti sa Željom, a onda su u pomoć, ponovo baš kao i godinama ranije kada su učestvovali u renoviranju stadiona, uskočili navijači. Posebno se pamti akcija kupovine desetogodišnjih ulaznica kada je klub, samo od navijača, prihodovao preko milion konvertibilnih maraka. U 2022. godini, Manijaci su direktno kroz tri akcije koje su organizovali, u klub donijeli više od pola miliona KM. Njihov logo krasi dresove fudbalera Željezničara, koji su se navijačima za svu podršku odužili na sjajan način. Željezničar je sezonu završio na trećem mjestu iza nedodirljivog Zrinjskog i banjalučkog Borca, ali i ispred gradskog rivala Sarajeva koji je samo u zimskom prelaznom roku na pojačanja potrošio milion konvertibilnih maraka (500 hiljada eura op.a.).

I dok se svi na Grbavici pitaju šta će biti sa klubom, nadaju se boljem finansijskom stanju i nekim finansijski boljim danima kada će se govoriti samo o pojačanjima i pohodu na titulu, ono što nikada nije bilo i neće biti upitno je ljubav navijača Željezničara prema klubu. Manijaci i Željezničar su posebna, neraskidiva i neopisiva veza koja traje i koja će, to smo sigurni, trajati i dalje.