GLAS JUGOSLAVIJE: Milevski neće preživjeti, Makedonija traži novog selektora!

Bol fudbalske javnosti u Makedoniji je isti prije mjesec dana i sada, jer su bolan poraz kod kuće od Ukrajine (2:3) i katastrofa na Old Trafordu od Engleske (7:0) razlog za ljutnju i traži se odgovornost.

Selektor Blagoja Milevski nije podnio ostavku i najavio “borbu” do kraja ciklusa, ali je prije tri dana bila sjednica Upravnog odbora saveza koji je odlučio da preduzme mjere i nađe rješenje.

Prema najavama, pred smjenom je selektor Blagoja Milevski i to bi trebalo da bude ozvaničeno u narednih nekoliko sati, dana… a samim tim i saradnja sa istim trenerom koji je sada na udaru i prije samo 15 mjeseci bio heroj nakon što je bio na ivici plasmana na Svjetsko prvenstvo kada je izgubio u finalu baraža od Portugala u Portu (2:0), a prije toga je napravio senzacionalnu pobjedu i eliminisao Italiju (0:1) u Palermu.

To je onaj isti Milevski koji je bio tvorac generacije koja je napravila čudo sa Pandevom, ali igra sa drugim trenerom na Evropskom prvenstvu 2020. i istim trenerom koji je osvojio Evropsko prvenstvo sa reprezentacijom do 21 godine.

Ali od rezultata se ne živi, prošlost je prošlost i istorija, a sadašnjost je surova i činjenica je da se moraju preduzeti mjere jer reprezentacija nije na potrebnom nivou. Neko mora da preuzme odgovornost, a kako se to dešava u sportu – prvi je na udaru trener.

U javnosti su već počela da se pominju prva imena oko nasljednika Blagoja Milevskog. Vladan Milojević je prvi pik za selektora koji je van ugovora, koji je imao pregovore i za klupu Bosne i Hercegovine i koji je zainteresovan da preuzme vruću klupu Makedonije. Trener koji je sa Crvenom zvezdom igrao u grupnoj fazi Lige šampiona bio bi skupa verzija za fudbalski savez. Jeftinija varijanta i domaći izbor je druga opcija, a tu su u igri imena Gocea Sedloskog, Čedomira Janevskog i Artima Šaćirija.

Međutim, ko god dođe, imaće tešku misiju. Pretežak izazov jer do kraja ciklusa Makedonija igra u gostima sa Maltom, dva meča sa Italijom, kod kuće sa Engleskom i u gostima sa Ukrajinom. Teško da će neko moći da sastavi kockice i napravi željeni rezultat. Makedoniji u ovoj grupi daleko je čak i treće mjesto na tabeli, iako je bitka sa Maltom da ne bude posljednja u grupi prava.

Većina igrača su istrošeni i iscrpljeni, nije izvršena pravovremena promjena generacija, neki igrači nemaju minutažu u klubovima.

Potrebna je nova ruka i zato se očekuje zamjena Blagoja Milevskog, iako to još nije potvrđeno. Promjene uvek počinju od selektora, a onaj ko dođe sigurno će tražiti ugovor na kraći period i bar još jedan kvalifikacioni ciklus jer ono što čeka Makedoniju je “pakao”, bilo da je sa Milevskim ili sa novim trenerom na klupi.

U svakom slučaju, ovo ljeto će biti burno u fudbalu u Makedoniji, iako su klubovi dobro krenuli na evro sceni. Osim Makedonija G.P, koja je izgubila na svom terenu od RFS Rige, ostali poput šampiona Struge T.LJ, no i Škendije i ubjedljivog Škupija (pobjeda 0:5 u gostima) imaju realne šanse da odu u sljedeću fazu i igraju sa timovima kao što su Galatasaraj, Levski….

Samo dobar domaći fudbal i kvalitetni timovi mogu da podignu i reprezentativni fudbal. Tako je bilo kada smo imali super jaki i bogati Vardar i Škendiju.

Tako želimo da bude i sada, iako je finansijski teško dostići brojke od prije 5-6 godina. Država je u krizi, a u krizi je i sport.