GLAS JUGOSLAVIJE: Od Kodre do Kodre

Sapunica oko izbora novog selektora fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine, zanimljivija od onih najboljih turskih i meksičkih, dobila je svoj konačan epilog.

Licitiralo se mnogim imenima od Slavena Bilića, Vladimira Petkoviđa, Vahida Halilhodžića, pa do relativno mladih trenera poput Mersada Selimbegovića…. Na kraju izbor je pao na Mehu Kodru. Nekada velikog fudbalera, a danas trenera sa ne baš takvom karijerom kakva je bila igračka.

PROMJENE U BiH FUDBALU

Prvi put na klupu fudbalske reprezentacije BiH Kodro je sjeo u januaru 2008. godine. Nakon samo dvije utakmice, došao je u sukob sa tadašnjim čelnicima Saveza i dobio je otkaz u maju. Savez je želio zaraditi tako da reprezentacija putuje na utakmicu u Iran, a Kodro je to odbio jer je bilo suprotno njegovim planovima. BiH je predvodio u prijateljskim duelima protiv Japana (0:3) te Makedonije (2:2).

Tada je radio u tandemu sa Elvirom Bolićem sa kojim je iste godine kasnije utakmicom “Kodro i Bola za ozdravljenje bh. fudbala” pokrenuo promjene u N/FSBiH i zasigurno je jedan od najzaslužnijih ljudi što je došlo do promjena u krovnoj kući našeg fudbala, ali i cjelokupnog stanja u bh. fudbalu.

Kodro je nakon reprezentacije, koja mu je bila prvi samostalni angažman, iskustvo skupljao u B timu Real Sosijedada, zatim u Sarajevu, Serveteu i Stade Lauzaneu.

Reprezentaciju BiH, ponovo je, prihvatio u izuzetno teškoj situaciji u kojoj je ostavlja Faruk Hadžibegić. Nakon četiri susreta u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo Zamjevi imaju jednu pobjedu i tri poraza i svima je jasno, iako u Savezu smatraju da nije, da su izgubljen sve šanse za plasman na EURO kroz kvalifikacije, ali Kodri i njegovim igračima ostaje šansa kroz baraž Lige nacija da se domognu smotre najboljih evropskih fudbalskih reprezentacija.

SAMO JEDNO VELIKO TAKMIČENJE

Povratkom Kodre na klupu Zmajeva zatvoren je krug, koji je bio otvoren 15 godina. Javnosti i navijači se s pravom pitaju šta smo dobili u tom periodu kada je u pitanju reprezentacija. Potrošili smo veliki broj trenera i igrača, a otišli na samo jedno veliko takmičenje, iako smo tada imali najlakšu grupu i najbolji roster ikada, tako da je bio i očekivan plasman u Brazil 2014. godine.

Poslije Kodre na klupi BiH sjedilo je devet selektora, od čega su dva bila privremena. Kratko su se zadržali Dragan Petrić i Denijal Pirić, koji su imali ulogu prelaznog rješenja. Miroslav Ćiro Blažević, Safet Sušić, Mehmed Baždarević, Robert Prosinečki, Dušan Bajević, Ivajlo Petev i Faruk Hadžibegić su proveli na klupi reprezentacije BiH period od “Kodre do Kodre”. Mnogi od njih su bili velika fudbalska imena, sa sjajnim igračkim karijerama, ali su na klupi reprezentacije svi manje-više imali slabiji učinak i ostali su upamćeni po tim neuspjelim akcijama na klupi našeg tima. Jedini koji je odveo BiH na veliko takmičenje još uvijek je, najbolji fudbaler BiH svih vremena, Safet Sušić.

Meho Kodro je bio veliki igrač. Imao je sjajnu igračku karijeru, nastupao za španske velikane Barselonu i Real Sosijedad, ali bez obzira na sve u Bosni i Hercegovini će ga pamtiti po onome što napravi na klupi BiH. Ako odvede Zmajeva na EURO, svi će se ponositi tim rezultatom, a ako doživi neuspjeh jedini će on biti kritikovan i dobiti otkaz. Jer tako je to u Bosni i Hercegovini.