GLAS JUGOSLAVIJE: Od sarajevskog blata do bosanskog dijamanta

Edin Džeko je najbolji fudbaler kojeg je Bosna i Hercegovina imala nakon rata. Apsolutni je rekorder po broju nastupa i postignutih golova za nacionalni tim, a njegova zavidna kraijera van granica naše zemlje to potvrđuje.

RAME UZ RAME SA KRISTIJANOM RONALDOM

Željezničar, Usti nad Labem, Teplice, Volfsburg, Mančester siti, Roma i Inter klubovi su za koje je Džeko igrao, a titula prvaka Njemačke, dvije titule prvaka Engleske, FA kup, engleski Superkup, engleski Liga kup, dva italijanska Kupa, dva Superkupa Italije trofeji su koje je Džeko do sada osvajao. Priliku da stavi krunu na, gotovo pa nevjerovatnu, blistavu karijeru imaće 10. juna u Istanbulu kada će sa svojim Interom igrati finale Lige šampiona. Sudbina je htjela da Džeko svoje prvo finale Lige šampiona igra protiv bivšeg kluba, Mančester sitija. Pet puta je Dijamant bio najbolji fudbaler Bosne i Hercegovine, biran je za najboljeg stranog fudbalera u Češkoj, bio je najbolji strijelac Bundeslige, Serie A i Lige Evrope. U karijeri je postigao preko 400 golova, a uz Kristijana Ronalda je jedini fudbaler u istoriji koji je postizao 50 i više golova u tri od pet najjačih liga Evrope.

SVE JE KRENULO SA “ŠLJAKE” NA GRBAVICI

A kako je sve počelo. Fudbalski klub Željezničar imao je godinama najbolju školu fudbala u Bosni i Hercegovini. Njen izdanak je i Edin Džeko. Prve ozbiljnije fudbalske korake, one u kadetima i juniorima, napravio je na jednom od pomoćnih terena stadiona Grbavica, popularnoj šljaci. Džeko je još kao junior priključen prvom timu Željezničara. Još uvijek se pamte i njegova četiri gola u finalu juniorskog kupa BiH, protiv tada najdominantnijeg U19 tima u ligi, tuzlanske Slobode. Džeko je zatim otišao u Češku. Često je govorio o svom trnovitom putu. U jednom razgovoru rekao je da se znalo desiti, da dok je igrao za Usti nad Labem, doslovno nije imao novca u džepu, ali da je sve izdržao jer je znao da će jednog dana napraviti veliku karijeru. Nakon sjajnih partija u Teplicama Džeko odlazi u Volfsburg i sve ostalo je istorija.

Edin Džeko je prošao sve od sarajevskog blata do bosanskog dijamanta i svjetskog zlata. U Bosni i Hercegovini će svi u subotu (10. juna op.a.) biti uz Nerazure i navijati da Inter i Džeko, koji istina nisu favoriti u finalu, osvoje Ligu šampiona, a Džeko sjajnu karijeru kruniše najvažnijim trofejem u klupskom fudbalu. Na kraju ćemo biti i subjektivni i reći, zaslužio je to Edin Džeko svojim igrama, karijerom, ali i besprijekornim ponašanjem van terena zbog čega je pozvan da bude i UNICEF-ov ambasador.