GLAS JUGOSLAVIJE: Penzioner Novak, a bogami i crno-bijeli 

O njemu se priča i piše i kada ne igra. Pošto mu paparaci u Crnoj Gori nisu dali mira i izvještavali nas o svakom njegovom koraku, na red je došlo da mu “zavirimo” u novčanik.

Novak Đoković ne dobija penziju od države Srbije, koju je zaslužio zbog rezultata koje je postigao u igrajući za reprezentaciju. Krenula je, naravno, velika polemika, ali nešto drugo u cijeloj priči mi je zanimljivo. Đoković je ostao bez penzije jer su u Teniskom savezu zaboravili da na vrijeme pošalju potrebnu dokumentaciju.

Isto je prošao i Milorad Čavić, čuveni srpski plivač.

Ne ulazeći u to kome od njih znači i da li uopšte i žele da dobiju penziju, nevjerovatno je da neko u teniskom i plivačkom Savezu dozvoli sebi da uskrati srpske velikane onoga što su krvavom borbom u srpskom dresu zaslužili. Da, Novak Đoković treba da prima tu penziju, a šta će sa njom da radi to je njegova stvar. Nebitno koliko je u karijeri zaradio i sama vrijednost tog novca na ime penzije stvar je principa i poštovanja.

Kada sam već kod teme “penzija”, ona je aktuelna i kod fudbalera Partizana. Kako igraju, zreli su za fudbalsku penziju. Da mi je neko rekao da će klub iz Azerbejdžana, osnovan prije sedam godina, odučiti Partizan od fudbala… ali to se desilo. Sabah, za evropsku javnost, potpuno anonimni klub pobijedio je 2:0 u prvom meču kvalifikacija za Ligu konferencija. Crno-bijeli su otišli još kući pjevajući, jer su se Azeri žestoko ispromašivali i mogli lagano do pet komada u mreži rivala.

Koliko je srozan i uništen veliki Partizan. Gledam iz nedjelje u nedjelju i ne mogu da se načudim. Inače, nije samo Partizan ispod evropskog nivoa, jer i preostali srpski klubovi ne znaju šta je pobjeda u nekom evrokupu. Za sada.

Učinak – četiri utakmice i isto toliko poraza. Vojvodina je lako ispala od APOEL-a, a TSC je pretrepio ubjedljiv poraz od Brage u prvom meču kvalifikacija. Samo zbog nevjerovatnog 11. mjesta na UEFA rang listi imaćemo tri kluba u grupnoj fazi evrokupova. Inače, da nije toga gotovo izvjesno maksimum bi bio jedan klub u grupi i to Crvena zvezda. Bojim se da nam slijedi baš teška jesen kada je klupski fudbal u pitanju. Čukarički i TSC nisu nivou za grupnu fazu u kojoj će da budu, a Zvezdu čekaju “aždaje” u Ligi šampiona…

Partizan se, vjerovatno, okreće domaćem prvenstvu u “sezoni kupanja”. Dostigli smo limit, pa ćemo vrlo brzo biti vraćeni na “fabrička podešavanja” i poziciju između 15 i 20 na UEFA listi, gdje nam je, realno, i mjesto.