GLAS JUGOSLAVIJE: Pred “Dan D”, riječi simpatičnog čikice paraju uši

Daleko od kvalitetne, ali super interesantna. Crnogorska fudbalska liga. Pisao sam o tome u jednoj od prethodnih kolumni, potvrdu dobio juče, u 35. – pretposljednjoj rundi domaćeg šampionata. I to na najvećem stadionu.

<<<<< GLAS JUGOSLAVIJE: Kvaliteta sve manje, ali ima nešto magično u tom odlasku na stadion

Dvadeset prvi dan maja, jedan od najljepših dana u crnogorskoj istoriji, tribine punije nego inače – jer Budućnost slavi titulu. Prvu sa navijačima, nakon one 2008. godine, kada je generacija Sose Babića u meču protiv Dečića (4:0) organizovala feštu za pamćenje. Nakon toga i Mijo Radulović, i Miki Vukotić i Mladen Milinković dva puta – zbog kazni, a kasnije i kovida – feštali su pred praznim tribinama. Miodrag Džudović imao je tu privilegiju. I zbog toga je dan bio poseban. Okupljanje najvatrenijih pristalica na Sastavcima, korteo do stadiona uz baklje i pjesmu, grad u plavo-bijelom (i naravno crvenom u skladu sa praznikom)…

Ali… Pitao se nešto i protivnik. Jezero. Klub koji je u elitu uveo Milija Savović, sa sjajnim rezultatima nastavio Mladen Lambulić, a svoj pečat ostavlja i Rade Petrović Njegoš. Klub koji redovno muči Budućnost. Klub koji kompletnu sezonu igra kao gost, a znamo šta bi domaći mečevi značili mjestu kao što je Plav.

E taj klub se pitao za sve pod Goricom. Dominirao. Nije se znalo ko tu igra za titulu, ko je ekipa pravljena da napada trofeje, a ko se grčevito bori za opstanak. I to je nešto što brine sve kojima je blizak najveći crnogorski klub – nedostatak želje, volje i onakva igra u meču u kojem imaš sve na talonu. Meču za trofej. I onakva igra pred izazove u Evropi – ‘kukala nam majka tamo’, reče jedan simpatični čikica juče na Istoku – ‘ko god da je protivnik. I u kojem god evropskom takmičenju to bilo’.

Riječi koje paraju uši. Ali koje su – realnost.

Budućnost – teniskim rječnikom – ima još jednu meč loptu. Moraće, ako želi titulu i te pretkvalifikacije za Ligu šampiona, da pokori Topolicu. U četvrtak veče, uz more, u onom prelijepom ambijentu, uz zalazak sunca. Protiv Mornara koji nije miran, jer se i nad njim nadvijaju oblaci baraža, nakon primljenog gola u Danilovgradu.

A Sutjeska čeka (moraće da dobije Arsenala kao gost) i sanja preokret. Neviđen u našem fudbalu. Četvrtak je Dan D. Imamo dramatičan finiš. Kao u Bundes ligi.

*Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici “Glas Jugoslavije” nijesu nužno i stavovi redakcije Lob sporta